Izraelben az eddigi legtöbb napi fertőzést regisztrálták

Kedden 980 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez eddig a legmagasabb szám a vírus megjelenése óta. Az izraeli kormányzat ismét korlátozások bevezetését fontolgatja – írja a Times of Israel.

A koronavírus megjelenése óta, összesen 26.021 megbetegedettet regisztráltak, melyből 8.271 aktív eset volt. 58-an kritikus állapotban, 25-en lélegeztető gépen vannak.

Izraelben szerda óta mintegy 13.283 tesztet végeztek, melyeknek 48%-a mutatott pozitív eredményt, egy héttel ezelőtt ez az arány még csak 2,7% volt.

Az eredmények ismeretében Benjamin Netanjahu kormányfő összehívta a válságstábot, azokat a minisztereket tömörítő egységet, akik a koronavírus elleni küzdelmet vezetik.

Fiatal ultra-ortodox jesiva tanulók maszkban a jeruzsálemi óváros fala mellett

Az új korlátozásokat elsősorban a legfertőzöttebb területeken, Bné Bárák, Ásdod, Dimoná és Lod városokban készülnek bevezetni, itt már limitálták a gyülekezéseken maximálisan részt vevő emberek számát. A gyülekezések érvényesek kulturális eseményekre csakúgy, mint esküvőkre és más összejövetelekre.

Hivatalos közlések szerint a második hullám kezdetének is tekinthető fertőzés növekmény ismét leginkább az ultra-ortodox közösségeket sújtja, ahol a fertőzések aránya kétszeres más közösségekhez képest.

Sokan az ultra-ortodox közösségek tagjai közül igyekeznek elkerülni a tesztelést és inkább otthonaikban maradnak, félve egy újabb karanténtól. Ezt erősítette meg Meir Porush, helyettes egészségügyi miniszter is, az ultraortodox Egyesült Tóra Judaizmus párt képviselője, aki egy rádióinterjúban azt közölte, hogy az ultra-ortodox közösségek rendkívüli óvatossága „egy következő karantént igyekezne elkerülni.”

Mint ismeretes, a koronavírus első hulláma rendkívüli módon érintette az ultra-ortodox közösségeket, élükön Bné Bárák városával, ugyanis kezdetben ezek a közösségek nem tulajdonítottak kellő fontosságot a korlátozó intézkedéseknek illetve ezekben a közösségekben a leggyakoribbak a nagy létszámú összejövetelek.