Trump felvetette a novemberi elnökválasztás elhalasztását

Az amerikai elnök csütörtöki Twitter-bejegyzésében írt erről.

Donald Trump amerikai elnök felvetette az alkotmány értelmében november elején esedékes elnökválasztás elhalasztását, azt hangoztatva, hogy a koronavírus-járvány miatt előtérbe került levélszavazás visszaélésekre adna lehetőséget — írta az MTI.

Az elnök a csütörtök reggeli Twitter-bejegyzései egyikében vetette fel ezt a lehetőséget. Mint írta: az általános, levélben történő szavazás „a legpontatlanabb és legcsalárdabb választás lesz a történelemben.

Nagyon kínos lesz az Egyesült Államoknak”.

Donald Trump három kérdőjellel írta le: „elhalasztandó-e a választás addig, amíg az emberek megfelelően, biztonságosan és nyugodtan voksolhatnak?”.

Trump megfenyegette az egyre brutálisabb portlandi tüntetőket

A kormány jövő héttől szigorít az erőszakos elkövetőkkel szembeni eljárásokon, és további szövetségi erőket küld a városba az erőszak megfékezésére.

Először fordult elő, hogy Trump felvetette ezt. Egy későbbi bejegyzésében a Republikánus Országos Bizottság (RNC, a párt vezető szerve) által idézett rövid, alig háromperces tévériportot is csatolt. Ez Philadelphiában készült, s a levélben történő szavazás modellezéséről szól. A riportban kísérletképpen a város különböző negyedeiben mintegy száz levelet adtak fel, benne a megjelölt szavazócédulával, mintha száz választó küldte volna el a voksát. Néhány nap elteltével újabb száz levelet adtak fel postán, a választási cédulák küldésére használt, ugyanolyan méretű borítékban, s egy hét elteltével azt mondták a postán, hogy a borítékok jó része nem érkezett meg.

Egy hét után ismét reklamáltak a postai menedzsernél, aki azt válaszolta: „a leveleket megkapták, valahol vannak”. Végül kiderült: a száz levélszavazatból összesen háromnak teljesen nyoma veszett. „Egy szoros választási eredménynél három százalék kritikus, kivált, ha rekord számú szavazó voksol levélben” – hallható a képzelt riport kommentárjában.

A posta szerint a biztonságos szavazás érdekében a választóknak legalább egy héttel a választás napja előtt fel kell adniuk a voksukat tartalmazó levelet. De 24 tagállamban lehetővé teszik ma választóknak, hogy a szavazócédulát is a voksolás napja előtt kevesebb, mint egy héttel kérjék.

A The New York Times szerint „Trumpnak nincs felhatalmazása arra, hogy egyoldalúan megváltoztassa a választás időpontját, amelyet szövetségi törvény rögzít”.

Az Axios hírportál idézte az Országos Alkotmányjogi Központot, amely szintén átfogóan megvizsgálta ezt a kérdést, és úgy foglalt állást, hogy több tagállamnak van felhatalmazása választások elhalasztására, ha valamilyen oknál fogva szükséghelyzet állna elő, az elnökválasztás elhalasztása azonban precedens nélküli lenne.