Trump megfenyegette az egyre brutálisabb portlandi tüntetőket

A kormány beígérte, hogy jövő héttől szigorítani fogja az erőszakos elkövetőkkel szembeni eljárásokat. A Trump-adminisztráció amellett is döntött, hogy további szövetségi erőket küld Portlandbe az erőszak megfékezésére.

Az amerikai elnök határozott üzenetet küldött az Oregon állambeli Portlandben közel két hónapja tüntető radikálisoknak. „Felelősségre vonjuk azokat az anarchistákat, zavarkeltőket vagy tüntetőket, akik a portlandi szövetségi bíróság épületét vagy más szövetségi épületeket szétromboltak.” Donald Trump Twitter-üzenetében azt írta a szélsőségeseknek, hogy legalább tíz év börtönnel számolhatnak. „Ne tegyétek!” – üzente nekik.

Az amerikai kormány beígérte, hogy jövő héttől szigorítani fogja az erőszakos elkövetőkkel szembeni eljárásokat – jelentette be Chad Wolf belbiztonsági miniszter.

Nem fogják ugyanis tovább tűrni, hogy éjszakáról éjszakára megtámadják a szövetségi biztonsági erőket. A miniszter szerint a város „legalábbis az éjszaka néhány órájára teljesen kontrollálhatatlan”.

Az amerikai kormány amellett is döntött, hogy további szövetségi erőket küld Portlandbe az erőszak megfékezésére – közölte a The Washington Post. A lap információi szerint legalább száz szövetségi rendfenntartót vezényelnek az oregoni nagyvárosba. Az újabb rendfenntartókat ezúttal a szövetségi marsalli szolgálattól indítják útnak. A szövetségi marsallok lényegében rendőri feladatokat látnak el.

A The Washington Post szerint a marsalli szolgálat vezetése már a múlt héten meghozta a döntést az ügyben annak érdekében, hogy biztosítsa a Portland belvárosában lévő bírósági épület védelmét. Portlandben – amely a nyugati parti Oregon állam legnagyobb városa – már több mint ötven napja tartanak a gyakran erőszakba torkolló tüntetések.

A BLM tüntetői a szövetségi bíróság épületét ostromolják Portlandben. Fotó: MTI/EPA/David Swanson

Ezek a múlt hét péntekjétől ismét felerősödtek, a hétvégén a városban véres összecsapások voltak a szövetségi rendfenntartó erők és a Black Lives Matter nevű mozgalom aktivistái között. A hétvégén ugyanis a tüntetők a bíróság épületét vették célba, és az amerikai sajtó tudósításai szerint a környező utcákban gyújtogattak.

A Fehér Ház pénteki közlése szerint a tüntetők lézerrel három rendőrt örök életékre megvakítottak.

Az erőszakos tüntetések több más nagyvárosban is erőre kaptak. Így például az északnyugati Washington államban lévő Seattle-ben, a virginiai Richmondban és a szövetségi fővárosban, Washingtonban is.

Seattle rendőrsége hétfőn bejelentette: vasárnap estig 47 tüntetőt tartóztattak le, és az összecsapásokban 59 rendőr sebesült meg. A szövetségi fővárosban nem fajult el a tüntetés, Washington belvárosában a protestálók azt skandálták: a fehér amerikaiak menjenek vissza Európába, ahonnan a felmenőik származnak.

A Texas állambeli Austinban a BLM-tüntetés közben egy ember meghalt, amikor a demonstráció közben valaki lövéseket adott le egy autóból.

Az elkövetőt őrizetbe vették. Egy élő Facebook-közvetítés felvételein látható, ahogy a mintegy százfős tüntetés vonul, a résztvevők azt skandálják, hogy „öklöket a magasba, védekezzetek!”, amikor a gyilkos lövések eldördülnek.

Mint arról beszámoltunk, Portlandben közel két hónapja zajlanak az erőszakos tüntetések. Oregon kormányzója és Portland polgármestere is ellenzi azonban a Trump által odavezényelt szövetségi rendfenntartók jelenlétét, szerintük az nem segít a felforduláson.

Az afroamerikai George Floyd május 25-i halála után tüntetéssorozat kezdődött az Egyesült Államokban, eleinte a rendőri erőszak ellen és a rendőrség működésének megreformálásáért, de később a gyakran már erőszakba torkolló megmozdulásokon más követeléseket is megfogalmaztak, köztük a rasszizmus elleni fellépés szigorítását.

Portland lángokban: polgárháború light

Oregon kormányzója szerint a hatalommal való visszaéléssel egyenlő, hogy Trump elnök szövetségi erőket küldött a városi erőszak megfékezésére.