Portland lángokban: polgárháború light

Két hónappal George Floyd brutális meggyilkolása után Portlandben több mint 50 napja zajlanak az erőszakos tüntetések. Oregon kormányzója és Portland polgármestere is ellenzi a Trump által odavezényelt szövetségi rendfenntartók jelenlétét, szerintük az nem segít a felforduláson.

Keddre virradóan ismét összecsapásoktól volt hangos az északnyugat-amerikai nagyváros. A FoxNews beszámolója szerint megint ezrek vonultak utcára a belvárosban előző estére szervezett megmozduláson.

A demonstrálók közül többeket az este folyamán csak gázspray-vel tudtak eltéríteni azon szándékuktól, hogy állami tulajdonú épületeket rongáljanak meg.

Mindez 54 nappal azután történt, hogy minnesotai rendőrök kegyetlen módon megöltek egy afrikai-amerikai férfit, George Floydot, akinek halála után tüntetők az ország különböző nagyvárosaiban vonultak utcára.

A Portlandben hetek óta tartó tüntetéssorozat a közelmúltban új fejezetéhez érkezett, és most hétfőn erre való reakcióként hívták életre az eredetileg békésre tervezett megmozdulást. Az történt ugyanis, hogy az elmúlt napokban jelöletlen egyenruhájú szövetségi rendfenntartók érkeztek a városba, és a tüntetők közül több embert is jelöletlen furgonokkal elszállítottak.

Here’s What’s Going on in Portland, Oregon | NowThis

From a ‘wall of moms’ protecting demonstrators to federal officers assaulting a 53-year-old Navy vet, here’s what’s going on in Portland, OR. ” Subscribe to …

A város lakói ezért hétfő este olyan megmozdulást szerveztek, ahol édesanyák, nagyszülők és édesapák vonultak az első sorban, jól megkülönböztethető színes ruházatban. A probléma azután kezdődött, hogy a több száz fős, bírósági épület elé vonuló társasághoz idővel mások is csatlakoztak.

A beszámolók szerint éjféltájt az akkor már több ezresre duzzadt tömegből páran erőszakkal próbáltak hatást gyakorolni a velük szemben felsorakozott rendfenntartókkal szemben. A bíróság épületét védők erre könnygázzal igyekeztek oszlatni a tömeget.

A felek között fizikai küzdelem is kialakult, földön fekvő, munkájukat ellátni próbáló rendfenntartókra is rátámadtak.

Cory Elia on Twitter: „A rotated version of the clip from earlier of protesters dearresting a comrade that a fed went after. pic.twitter.com/IWpDJZHeVj / Twitter”

A rotated version of the clip from earlier of protesters dearresting a comrade that a fed went after. pic.twitter.com/IWpDJZHeVj

A kialakult feszültséghez hozzájárult, hogy a vezető politikusok ellentmondásosan nyilatkoztak a rendteremtés mikéntjéről. A jgépfegyveres, testpáncélos, maszkos katonák minden bizonnyal Donald Trump rendelésére érkezhettek Portlandbe, az elnök ugyanis ezzel akart véget vetni annak, hogy állami épületek vagy emlékművek a rombolás vagy a meggyalázás sorsára jussanak.

Trump hétfőn, újságírók előtt jelentette be: szövetségi rendfenntartó erőket küld azokba a városokba, ahol elharapódzott az erőszak. Mint mondta, nem megengedhető, hogy eluralkodjék a bűnözés az amerikai nagyvárosokban.

Az elnök konkrétan az oregoni Portland, a michigani Detroit, az Illinois államban lévő Chicago, New York, a pennsylvaniai Philadelphia és a marylandi Baltimore városokat és a kaliforniai Oaklandet említette. Megjegyezte, hogy ezeket a városokat „liberális demokraták” irányítják. Portland polgármestere, Ted Wheeler, valamint az állam kormányzója, Kate Brown egyaránt tiltakoztak az ellen. hogy a városban megjelentek a belbiztonsági tárca munkatársai.

Oregon kormányzója szerint ez az akció egyenesen a hatalommal való visszaéléssel egyenlő. A városi rendőrszövetség (Portland Police Association) vezetője szerint pedig „a választott vezetők végignézték a városban kialakult káoszt és pusztításokat”.

A Fox televízió felmérést készített a demokrata párti irányítású városokban eluralkodott erőszakról. A felméréséből kiderül: New York városában az elmúlt két hónapban 340 százalékkal több volt a fegyveres erőszak, mint a tavalyi hasonló időszakban. A megkérdezett fehér amerikaiaknak a 80, az afro-amerikaiaknak pedig a 81 százaléka szerint komoly probléma a közrend hiánya egyes nagyvárosokban.

Az államügyész, Ellen Rosenblum pedig arról nyilatkozott, hogy beperelik a szövetségi kormányt, mert alapos gyanú nélkül tartóztattak le állampolgárokat olyan helyszíneken, amelyek távol estek állami tulajdonú épületektől — vagyis ártalmatlan embereket vettek indokolatlanul őrizetbe.

A FoxNews szerint ennek a vélekedésnek adtak hangot a hétfői tüntetésen résztvevők is: városuk vezetőihez hasonlóan ők is úgy látták, hogy

a katonák nemcsak meggátolták, hogy az emberek éljenek a szólásszabadságukkal, hanem még veszélyesebbé tettek egy amúgy is forrongó város helyzetét.

Arról pontosan nem érkezett jelentés, hogy az éjszaka során összesen hány embert vettek őrizetbe.

Mindeközben hét portlandi rabbi, a T’ruah emberi jogi szervezet tagjai a hétvégén maguk is éles hangon ítélték el a rendfenntartók „emberrablási gyakorlatát” — írja a Forward zsidó magazin. „Elutasítjuk a jogtalan állami erőszak térnyerését bárkivel szemben” – jelentették ki közleményükben.

Újabb abszurd: ledöntötték Jefferson szobrát a szabadság nevében

Minden ember egyenlőnek teremtetett – írta Thomas Jefferson a Függetlenségi Nyilatkozatban. Most meggyalázták a szobrát Portlandben.