Újabb abszurd: ledöntötték Jefferson szobrát a szabadság nevében

Minden ember egyenlőnek teremtetett – írta többek között Thomas Jefferson a Függetlenségi Nyilatkozatban, erre most a tüntetők meggyalázták a szobrát Portlandben.

Vasárnap este, az Oregon állambeli Portland városában a tüntetők ledöntötték az Egyesült Államok harmadik elnökének, a Függetlenségi Nyilatkozat egyik megalkotójának szobrát, az alapító atyáról elnevezett középiskola előtt.

„Ezeket az igazságokat magától értetődőnek tartjuk, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett, s a Teremtőtől mindnyájan bizonyos velük született és elidegeníthetetlen jogokkal ruháztattak fel; ezek közé tartozik az élethez, a szabadsághoz és a boldogságra való törekvéshez való jog”

– olvasható az 1776. július 4-én elfogadott Függetlenségi Nyilatkozatban, amelyet Thomas Jefferson szerkesztett.

A dokumentum több mint két évszázada meghatározza, mit jelent amerikainak lenni. Olyanokat inspirált, mint Abraham Lincoln, Frederick Douglass, Susan B. Anthony, Martin Luther King Jr., Ronald Reagan és még sokan mások.

„Rabszolgatartó”, „George Floyd” – ezeket a feliratokat festették a tüntetők a ledöntött szobor fehér márvány talapzatára.

A Jefferson High School volt a vasárnapi tüntetés kiindulópontja, amelyet a Rose City Justice nevű csoport szervezett a rendőrök által meggyilkolt George Floyd emlékére és a rendőri brutalitás ellen.

Eric Patterson on Twitter: „Statue of Thomas Jefferson brought down at Jefferson High School in North Portland. „Slave owner” written on its base. @KGWNews #ThomasJefferson #JeffersonHighSchool pic.twitter.com/57lQIluPZ1 / Twitter”

Statue of Thomas Jefferson brought down at Jefferson High School in North Portland. „Slave owner” written on its base. @KGWNews #ThomasJefferson #JeffersonHighSchool pic.twitter.com/57lQIluPZ1

Az valóban igaz, hogy Jefferson korábban rabszolgatartó volt Virginiában, de támogatta a rabszolgatartás eltörlését.

Jefferson az eredeti szövegbe bele is írta, hogy elítélik azokat, akik támogatják az angol király afrikai rabszolgakereskedelmét, és azt az élet és a szabadság legszentebb jogainak megsértésének nevezték.

A végső szövegbe viszont nem került bele, tekintettel Dél-Karolinára és Georgiára, mert ezek az államok folytatni kívánták a rabszolgatartást.

Jefferson azonban nem adta fel tervét, és folyamatosan próbálta elérni a rabszolgatartás eltörlését. Ezt 1808-ban érte el, amikor az Alkotmány felhatalmazása alapján elfogadták, és elnökként aláírta az erről szóló törvényt.

Könnyű elítélni Jeffersont és más rabszolgatartó alapító atyát, mint például George Washingtont a jelenlegi normák alapján, de ilyen volt a világ, amikor születtek, és sokat tettek azért, hogy megváltoztassák.

Még fontosabb, hogy ők fektették le az alapjait a világtörténelem eddigi legnagyobb szabadságának, ami a mai napig is tart – írja a lap szerzője.

A május 25-én, erőszakos rendőri fellépés következtében Minneapolisban meghalt George Floyd tragédiája óta kirobbant tüntetéssorozaton már több olyan szobrot és emlékművet megrongáltak vagy elmozdítottak, amely az amerikai polgárháború (1861-1865) déli államai, az úgynevezett konföderáció személyiségeinek, elsősorban katonai vezetőinek állított emléket.

Emellett a virginiai Richmondban ledöntötték Kolumbusz Kristóf szobrát is, a felfedezőt ugyanis az Egyesült Államok egyes vidékein ma az amerikai őslakos indiánok lemészárlása jelképének tekintik.

London is forrong, a D-nap évfordulóján megrongálták Churchill szobrát

Boris Johnson miniszterelnök szerint azzal, hogy az antirasszista tüntetők a rendőrökre támadnak, elárulják azt az ügyet, amelynek védelmét hirdetik.