Az EU sérelmezi, hogy Washington szankciókkal fenyegeti az orosz-európai gázvezetékek kiépítésében részt vevő uniós cégeket

Az Európai Unió figyelmeztette pénteken az amerikai kormányt, hogy hagyjon fel az Oroszország és Európa között tervezett gázvezetékek kiépítésében részt vevő uniós cégek szankciókkal való fenyegetésével, és vitáit szövetségeshez méltón rendezze az unióval.  

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a héten közölte, hogy Washington büntetőintézkedésekkel fogja sújtani azokat az európai cégeket, amelyek nem vonulnak ki az Északi Áramlat-2 nevű orosz-német és a Török Áramlat nevű orosz-török gázvezeték kivitelezéséből, ugyanis az amerikai kormány szerint ezek a cégek egy 2017-es szövetségi törvény hatálya alá esnek. Ez a törvény „az Egyesült Államok ellenségeinek szankciókkal való elrettentését” szolgálja – emlékeztetett.

Donald Trump amerikai elnök már tavaly decemberben rendeletet írt alá olyan szankciók lehetőségéről, amelyek büntetnék az orosz-európai gázvezetékek kiépítésében részt vevő vállalatokat, mert kormánya szerint az újabb vezetékek növelnék Európa függését az orosz energiától, és ezzel erősítenék Moszkva politikai befolyását a kontinensen.

Németország és az EU is élesen bírálta akkor ezt a rendeletet, az európai ügyekbe történő amerikai beavatkozásnak minősítette.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte pénteken, hogy ezek a szankciók „törvényes üzleti tevékenységet folytató” európai cégeket sújtanának. Emlékeztetett, hogy Washington büntetéssel fenyegeti azokat a cégeket is, amelyek üzleti tevékenységet folytatnak Iránnal vagy Kubával, illetve fenyegeti a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) munkatársait. Borrell közölte: az EU tiltakozik azon amerikai politika ellen, amely egyre inkább cégek vagy egyének büntetésével akarja elérni céljait szerte a világon. „Ha vita van köztünk mint szövetségesek között a politikáról, akkor az Európai Unió mindig nyitott a párbeszédre, de nem a szankciókkal való fenyegetés árnyékában. Az európai politikáról az európaiak döntenek, nem kívülálló országok” – szögezte le.

Új orosz-német paktum segíti Moszkva agresszív térnyerését?

Rendkívül vészjósló, új szövetség kialakulását látják sokan az Északi Áramlat-2 gázvezeték megépítésében. Eperjesi Ildikó elemzése.