ENSZ-jelentés: illegális volt Szulejmáni megölése

Januárban egy amerikai dróntámadás során sikerrel iktatták ki Kászem Szulejmáni iráni hadvezért. A hétfőn napvilágot látott ENSZ-jelentés szerint a támadás törvényellenes volt – írja a The Jerusalem Post.

A jelentés szerint az Egyesült Államok nem tudta kétséget kizáróan bizonyítani, hogy Szulejmáni közvetlen veszélyt jelentett volna, amikor amerikai drónok támadást intéztek a bagdadi repülőtéren tartózkodó Szulejmáni és kísérete ellen.

Az Agnes Callamard, az ENSZ független szakértője által elkészített jelentés szerint a támadás ütközik az ENSZ egyezményeivel, ezért a harcászati drónok és más fegyverek nagyobb elszámoltathatóságát sürgeti.

„A drónokat illetően fordulópont előtt áll a világ. A Biztonsági Tanács nem lép és a nemzetközi közösség sem emel szót”

– ismertette véleményét Callamard a Reuters hírügynökségnek. A szakértő kedden tárja vizsgálatainak részletét megvitatásra a Emberi Jogok Bizottsága elé, melynek az Egyesült Államok két éve már nem tagja.

Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda vezetője kulcsszerepet játszott az amerikai csapatok Irakból való kiűzésében és az iráni befolyás kiépítésének a térségben.

Callamard jelentése szerint

„Szulejmáni tábornok az iráni katonai stratégia kialakítója Szíriában és Irakban. Azonban léte nem veszélyeztetett közvetlenül emberéletet, ezért az amerikai lépés törvényellenes volt.”

Callamard jelentésében azt is megállapítja: ez volt az első eset arra, hogy egy ország önvédelemre hivatkozva adott engedélyt egy harmadik ország területén végrehajtott támadásra.

Irán nemrégiben a Szulejmáni-likvidálás okán elfogatóparancsot adott ki Donald Trump elnök és további 35, a műveletben résztvevő amerikai ellen. Irán az Interpolt is felkérte az elfogató parancs érvényesítésére.

Miként profitálhat Izrael Szulejmáni kiiktatásából?

Úgy tűnik, az izraeli vezetőket nem töltötte el felhőtlen örömmel az NBC hírcsatorna állítása, miszerint „izraeli titkosszolgálati információk segítették az amerikaiakat Szulejmáni megölésében”.