Újabb titokzatos incidensek iráni üzemekben

Újabb két stratégiai fontosságú iráni üzemben volt tűz, illetve gázszivárgás. Az iráni polgári védelem vezetője válaszcsapást helyezett kilátásba, bármely ország állt is a titokzatos támadások hátterében.

Tűz ütött ki egy Irán délnyugati részén lévő erőműben – írja az Israel Hayom portál az iráni sajtóra hivatkozva. A lángok egy transzformátorban lobbantak fel még szombaton Ahvaz városában.

A tűz miatt áramkimaradások voltak – mondta Mosztafa Radzsabi Mashadi, a TAVANIR iráni állami energiacég szóvivője, hozzátéve, hogy a tűzoltók eloltották a lángokat, az áramellátást pedig helyreállították.

Ezzel egy időben pedig a karuni petrolkémiai üzemben, amely Bandar Imam Khomeini kikötője közelében található a Perzsa-öbölben, veszélyes klórgáz került a levegőbe.

„A dolgozók közül hetven ember, aki a közelben tartózkodott, könnyebb sérülést szenvedett, ezért kórházba szállították őket” – mondta az üzem szóvivője, Masszúd Sabanlu. Azóta két ember kivételével haza is engedték őket.

Az utóbbi időben egymás után történtek titokzatos incidensek stratégiai fontosságú iráni üzemekben.

Tűz és rejtélyes robbanás az iráni urándúsítóban

Az iráni atomenergia-ügynökség igyekezett jelentéktelennek beállítani a natanzi robbanást.

Július másodikán a natanzi nukleáris létesítményben tört ki tűz, bár hivatalos közlések szerint a működés nem állt le. Egy iráni illetékes meg van győződve arról, hogy szabotázs történt az üzemben, amelyben egyébként olyan nukleáris tevékenységet folytatnak, amelyet tilt a nemzetközi atomalku.

Június 30-án 19 ember halt meg egy robbanásban, amely Teherán északi részén történt egy orvosi klinikán. Hivatalos közlések szerint gázszivárgás történt.

Június 26-án a parcsini katonai és fegyverzetfejlesztési bázison történt robbanás. Az iráni hatóságok szerint gázszivárgás okozta, amely a bázis közelében lévő gáztározóban történt.

A natanzi urándúsító jelentős része a föld alatt helyezkedik el. A telep az iráni urándúsító program központja, amelyről Teherán azt állítja, hogy kizárólag békés célokat szolgál. A nyugati titkosszolgálatok és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség viszont úgy tudja, hogy titkos atomprogram helyszíne volt.

Az iráni polgári védelem vezetője válaszcsapással fenyegette meg a natanzi incidens elkövetőit. Mint Gholamreza Dzsalali mondta: a kibertámadásokra adott válasz része hazánk védelmi erejének. Ha bebizonyosodik, hogy kibertámadás történt hazánk ellen, válaszolunk”.

Az IRNA iráni hírügynökség szerint Izrael vagy az Egyesült Államok állhatott a szabotázs hátterében. Három iráni illetékes pedig, akik a Reuters hírügynökségnek nyilatkoztak név nélkül, azt állították, kibertámadás történt, bár bizonyítékot nem szolgáltattak.

Egyikőjük szerint azt az épületet érte támadás, ahol az urándúsító centrifugákat szerelik össze, hozzátéve, hogy Irán ellenségei a múltban is követtek el hasonló akciókat. Nyilván a Stuxnet számítógépes vírusra célzott, amelyet az Egyesült Államok és Izrael fejlesztett ki, és amely a natanzi telepen végzett súlyos pusztítást évekkel ezelőtt.

A natanzi incidensről az újságírók megkérdezték Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt is, aki úgy válaszolt: „Erről nem nyilatkozhatunk”.

Izrael áll a rejtélyes iráni robbanás mögött?

Teherán szerint baleset történt, szakértők szerint viszont a zsidó állam tüntette el pénteken a perzsa rakétaüzem egyik részlegét.