Izrael áll a rejtélyes iráni robbanás mögött?

Teherán szerint baleset történt, szakértők szerint viszont a zsidó állam tüntette el pénteken a perzsa rakétaüzem egyik részlegét.

Műholdas képek alapján súlyos károkat okozott egy pénteki robbanás a Teherántól keletre fekvő parcsini – feltételezhetően nukleáris kísérleti bázisként működő – katonai állomáson. A fotók alapján az egyik melléképület csaknem teljesen porrá lett.

Kép forrása: Twitter/Raf Sanchez

Pénteken Irán védelmi minisztériuma azt állította, hogy egy gáztároló raktárt ért támadás „katonailag szenzitív” területen.

Nyugati hírszerző ügynökségek szerint azonban a parcsini Kodzsír egységet az Iráni Forradalmi Gárda szervei használják, és jelentős alagúthálózat rejtőzik alatta, ahol ballisztikus rakétakísérletek zajlanak.

Szombati felvételek alapján a Teherántól közel 20 kilométerre fekvő részen több száz négyzetméteren jelentek meg égett cserjék, amiket a robbanás előtti hetekben még nem lehetett látni.

Mindeközben hétfőn az Arab News nevű, angol nyelvű szaúdi lap egy olyan washingtoni szakértővel közölt interjút, aki szerint a hírszerző világban egyetértés áll fenn arról, hogy Izrael áll az iráni incidens mögött.

Az Israel Hayom szerint Dr. Theodore Karasik hozzátette: a perzsa állammal fennálló konfliktusok fényében számítani lehet arra, hogy a következő hónapokban megnövekednek a kiberháborús összecsapások a régióban. Ennek egyik előjele lehet a Kodzsír elleni támadás is.