Fordulat: mégis tárgyalnának Izraellel a palesztinok

Az amerikai béketerv nyomására a Palesztin Hatóság bejelentette, hogy mégis tárgyalna Izraellel „kisebb határokat érintő kérdésekben”, illetve nemzetközi békefenntartók jelenlétéről. Ez azonban csak abban az esetben lehetséges, ha Izrael nem lép az amerikai tervben szereplő annektálás kérdésében – írja a The Times of Israel.

Az AFP hírügynökség birtokába került, a Palesztin Hatóságtól származó üzenetben, melyet az ún. „békekvartettnek” (az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ) küldött, a palesztin vezetés kijelentette, hogy hajlandó az Izraellel történő közvetlen tárgyalások folytatására, amelyek 2014-ben szakadtak meg.

Mohammed Shtayyeh palesztin miniszterelnök június 9-én még csak azt jelentette be, hogy az amerikai javaslat ellenében saját dokumentumot dolgoznak ki, ekkor még nem volt szó a közvetlen tárgyalások megújításáról.

Mint ismeretes, az izraeli kormány július elsejét nevezte meg az amerikai tervben szereplő annektálás, tehát a ciszjordániai területekre való jogkiterjesztést dátumaként.

„Senki nem érdekelt jobban a tartós békében, mint a palesztinok és senki nem veszíthet nagyobbat annak hiányában”

– fogalmaz a „békekvartettnek” küldött levelében a Palesztin Hatóság.

Mohammed Shtayyeh palesztin miniszterelnök egy márciusi sajtótájékoztatón

„Készek vagyunk saját államunk megvalósítására, melyben limitált számú fegyver lenne csak, és erős rendőrséggel bírna, hogy a béke és a jogbiztonság fenntartható legyen” – írja a közlemény, mely hozzáteszi, a hatóság hajlandó nemzetközi békefenntartók jelenlétének biztosítására, hogy biztosítva legyen a vállalás betartása.

Majdi Khalidi, Mahmúd Abbász palesztin elnök főtanácsadójának elmondása szerint a mostani levél hasonló ahhoz a béketervhez, melyet a palesztinok 2019-ben az ENSZ ülésén prezentáltak. „Az amerikaiak folyamatosan azt erőltetik, hogy fogadjuk el az ő tervüket, de a miénk egy valódi béketerv, mely a nemzetközi jogon alapszik” – mondta a főtanácsadó.

„A palesztinok a nemzetközi jogra alapozzák álláspontjukat, melyre számos amerikai elnök is támaszkodott, így George H. Bush, Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama. Az egyedüli, aki eltér ettől, az Donald Trump.”

Riyad Mansour, a palesztinok ENSZ nagykövete elmondta, hogy tervüket hamarosan a világ számos fórumán ismertetik majd.

„Reméljük, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést hív majd össze a világ külügyminiszterei számára, és reméljük, az ülést Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszer vezeti majd” – mondta Mansour, hozzátéve, „bízunk abban, hogy az ülésen elítélik Izrael annektálási tervét.”

Számos megfigyelő azonban nincs meggyőződve a palesztinok diplomáciai erőfeszítéseinek valódiságáról. Hani Al-Masri, a Ramallahban székelő Masarat nevű szervezet vezetője például úgy kommentálta a palesztinok javaslatát, hogy az „véletlenszerű ötletelés, és nem áll mögötte világos stratégia.”

„Hazugság a baloldal üzenete a palesztinokkal kötendő békéről”

Moshe Dann izraeli történész szerint nem elég beszélni a békéről, azt a konfliktus lezárásának őszinte akarata kell, hogy kísérje.

Hasonló véleményen van a washingtoni székhelyű Middle East Institute egyik vezetője, Khaled Elgindy is, aki szerint a palesztin vezetés meggondolatlanul és kapkodva reagál az izraeli annektálás tervére.

„A most bemutatott gondolatok nagyjából megegyeznek a 2008-ban Ehud Olmert izraeli miniszterelnök által javasoltakkal. Az a tény, hogy Abbász elnök az ún. békekvartettnek címezte üzenetét, szintén azt mutatja, hogy nem gondolkodik stratégiában, hiszen a kvartett több mint egy évtizede nem játszott jelentős szerepet a békefolyamatban.”

Aaron David Millet, a Carnegie Endowment for International Peace alapítvány egyik vezetője, korábbi közel-keleti főtárgyaló szerint Shtayyeh javaslata nagyjából annyi, amennyit a palesztinok tenni képesek jelenleg, és az nem bír semmilyen fontos befolyással.

„Az Egyesült Államok és Izrael azt javasolja, hogy Ciszjordánia 70%-án csak akkor lehetne önálló palesztin állam, ha a palesztinok – ahogy az amerikai nagykövet, David Friedmann nyilatkozott – úgy viselkednének majd, mint például a kanadaiak. A palesztinok ezzel szemben az 1967-es határok menték képzelik el államukat. A két nézet közti különbség áthidalhatatlan”

– kommentálta a palesztin javaslatot Miller.

A Palesztin Hatóság azt is kijelentette, hogy kész „apróbb” határváltoztatásokra, azonban a határok alapját az 1964. június 4-én érvényben lévő határok kell adják.

Ciszjordániában jelenleg mintegy 450 ezer izraeli él 2,8 millió palesztin mellett. Az amerikai rendezési terv, melyet az „évszázad megállapodásának” is neveznek, későbbre vizionált ugyan egy önálló palesztin államot, azonban a tervet a palesztinok azonnal elutasították.

Sőt, néhány nappal ezelőtt egyes palesztin vezetők még „felkeléssel” fenyegettek a tervezett  annektálás miatt.

Tömegeket hívnának utcára a palesztin vezetők

A júliusra tervezett izraeli annektálás előtt nem sokkal a palesztin vezetők felkeléssel fenyegetnek, míg a civilek inkább az apátia jeleit mutatják.