Amerika keményebb fellépést várna az európaiaktól Kínával kapcsolatban

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter elfogadta az uniós külügyi főképviselő javaslatát a Kínáról folytatott párbeszédre, de az európai vezetők azt remélik, hogy az amerikai választók kiebrudalják Donald Trumpot a Fehér Házból a novemberi elnökválasztáson — írja a Politico európai kiadása.

Josep Borell uniós főkülügyér a múlt héten tett javaslatot arra egy videokonferencián, hogy az Egyesült Államok és az EU folytasson párbeszédet Kínával kapcsolatban. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter akkor nem mutatott nagy érdeklődést, de tegnap váratlanul bejelentette, hogy Washington elfogadta a felvetést.

„Örömmel jelentem be, hogy az Egyesült Államok elfogadta Borrell főképviselőnek azt a tervét, hogy hozzunk létre amerikai-uniós párbeszédet Kínával kapcsolatban”

— mondta Pompeo, hozzátéve, hogy nagy csapatot állítanak fel, amely a közös tudásra épít majd. Az amerikai külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy heteken belül elindulhat a közös munka.

Az amerikai diplomata a múlt héten a German Marshall Fund brüsszeli fórumán jelentkezett be videokapcsolaton keresztül, és panaszáradatot adott elő Peking politikájára vonatozóan, sűrűn emlegetve „a Kínai Kommunista Párt által jelentett fenyegetést”. A fő kitétel az volt, hogy Kína  a koronavírus-járvány kezdetén elhallgatta az információkat.

Emellett Pompeo „provokatív katonai lépéssekkel” vádolta Kínát felsorolva a „Dél-Kínai-tengeren folytatódó agressziót, az Indiával szemben kitört halálos határvillongást és a nem átlátható atomprogramot, amely Kína békés szomszédait veszélyezteti”.

Pompeo szerint Kína több nemzetközi vállalását is megszegte, köztük „a WHO-val, a WTO-val, az ENSZ-szel és a hongkongi néppel” szembeni kötelezettségeit.

Állítólag Trump kínai segítséget kért az újraválasztásához

Újabb részletek kerültek napvilágra John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó megjelenés előtt álló emlékirataiból.

Az amerikai külügyminiszter élesen bírálta Kína „ragadozó gazdasági gyakorlatát, például azt, hogy a különböző országokat igyekszik rákényszeríteni, hogy kössenek üzletet a Huawei kínai állami óriáscéggel, a Kínai Kommunista Párt megfigyelő államának karjával”, és „az emberi jogsértések légiójával”.

Pompeo hangot adott annak a reményének, hogy Európa egyre reálisabban látja a Kínai Kommunista Párt által jelentett veszélyt. „Együtt kell válaszolnunk a fenyegetésre, mint ahogyan a transzatlanti partnerek már sok kihívással együtt néztek szembe” — jelentette ki Pompeo. Az amerikai külügyminiszter szerint a COVID-19 járvány következtében mind az Egyesült Államokban, mind Európában nagyobb lett a nyitottság arra, hogy szembeszálljanak az ázsiai óriással.

A Politico emlékeztet arra, hogy az európai szövetségesek az elmúlt években nem sok jelét tapasztalták annak, hogy Donald Trump amerikai elnök transzatlanti partnerként lépne fel. Az elnök ugyanis több olyan nemzetközi megállapodást is felrúgott, amelyet az EU, illetve a NATO támogatott.

Trump hozzáállását jól jelzi az a nemrég bejelentett döntése, hogy több ezer amerikai katonát vonnak ki Németországból.

Ennek fényében meglepetésként érkezett, hogy Pompeo most elfogadta Borrell javaslatát.. Az uniós külügyér akkor úgy látta, hogy süket fülekre talál, ezért később maga is „csak egy ötletnek” nevezte felvetését.

A Pentagon listát állított össze a kínai hadsereggel kapcsolatban álló kínai cégekről

Az amerikaiak nem díjazzák, ha egy cég közvetlenül a kínai hadsereg tulajdonában van vagy kapcsolatban áll a Kínai Népi Felszabadító Hadsereggel.

A Politico szerint a fordulat hátterében az áll, hogy  az elmúlt másfél hétben megváltozott a politikai tájkép. Az EU vezetői virtuális csúcstalálkozót tartottak Hszi csin-Ping kínai elnökkel és Li ko-Csiang kínai kormányfővel, ahol kifejezték, hogy együttműködnének Pekinggel, de egyben erőteljesen hangot adtak az emberi jogok kínai helyzetével, a kínai dezinformációval és Peking Hongkong-politikájával szembeni aggodalmuknak.

Donald Trumpnak közben rosszul sikerült a választási nagygyűlése az oklahomai Tulsában, egykori nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton pedig új könyvében alkalmatlannak nevezte az elnököt, aki Bolton szerint alapvető tényeknek sincs tudatában. Ráadásul a közvélemény-kutatások szerint Trump leszakadóban van demokrata riválisával, Joe Bidennel szemben.

(Az európai politikusokat azonban aligha lepte meg bármi is a PDF-formátumban terjedő könyvből, legfeljebb az, hogy az elnök állítólag egyszer megkérdezte, hogy Finnország Oroszországhoz tartozik-e.)

A Politico szerint Trump elnökségének kezdetén az uniós vezetők még abban reménykedtek, hogy a Fehér Ház új urával együttműködésben nézhetnek majd szembe a Kínával kapcsolatos kihívásokkal, főleg ami a kereskedelmi vitákat illeti, amelyekben Peking már régóta nem volt hajlandó kompromisszumra.

Trump azonban inkább ellenfélként tekintett az EU-ra, főleg Németországra, amely az elnök szerint Kínához hasonlóan csak kihasználja az Egyesült Államokat. Az elnök még büntetővámokat is kiszabott az európai acél- és alumíniumtermékekre, amire Brüsszel természetesen nem maradt adós a válasszal.

A Politico szerint a két fél közötti bizalmatlanság miatt a novemberi elnökválasztásokig aligha lesz nagy előrelépés Kína vagy bármi más ügyében az EU és az USA között.

Elsősorban azért, mert az EU jelenleg az új hétéves költségvetésével és az Európai Bizottság nagyszabású gazdasági csomagjának elfogadásával van elfoglalva, ráadásul abban reménykedik, hogy az amerikai elnökválasztások eredményeképp jövő januártól új lakója lesz a Fehér Háznak.

Virtuális EU-csúcson tárgyalják a gigantikus mentőcsomagot

Merkel és Macron javaslatára a Bizottság most először a történelemben a pénzpiacokról juthat hozzá a szükséges összegekhez.