Virtuális EU-csúcson tárgyalják a gigantikus mentőcsomagot

Brüsszel vagy a tagországok kormányai finanszírozzák-e majd a koronavírus-járvány miatt szükségessé vált helyreállítási csomagot? – ez a tétje a mai videokonferenciának.

Ismét virtuálisan, videokapcsolaton keresztül ülnek össze az európai uniós tagállamok vezetői, hogy megvitassák: miként hozzák tető alá minden idők egyik legnagyobb gazdasági mentőcsomagját.

Az intézkedésekre nagy szükség van, az EU ugyanis történetének legsúlyosabb recessziójával találta magát szembe a világjárvány miatt elrendelt gazdasági leállás miatt.

Az Európai Bizottság egy 750 milliárd eurós csomagot terjesztett elő a járvány hatásainak leküzdésére. A terv alapján vissza nem térítendő segélyekkel és kölcsönökkel igyekeznek majd helyreállítani a nehéz helyzetbe került gazdaságot — emlékeztetett a Deutsche Welle.

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök javaslatai alapján az Európai Bizottság most először a történelemben a pénzpiacokról juthat hozzá a szükséges összegekhez. A kölcsönt az EU nevében vennék fel.

Az úgynevezett takarékos négyek részéről azonban (Dánia, Hollandia, Ausztria, Svédország) ellenállás tapasztalható. Ezek az országok szeretnének gátat szabni a költekezésnek, ráadásul ellenzik a közös kölcsönök felvételét is,

ezért inkább amellett kardoskodnak, hogy ne segélyek, hanem kizárólag hitelek formájában segítse az EU a tagállamokat.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök emellett szeretné a közösség következő, 2021 és 2027 közötti, több mint ezer milliárd eurós keretösszegű költségvetését is átalakítani.

Abban egyetértenek a tagországok, hogy valamiféle koordinált segítségre mindenképpen szükség van. Megállapodásra azonban legkorábban júliusban lehet számítani.

Orbán: „bizonyos bírói ítéletekből kiolvashatók háttérhatalmi szervezkedések”

A kormányfő a Kossuth rádióban arra reagált, hogy az EU bírósága szerint uniós jogot sért a civilek külföldi finanszírozásáról szóló törvény.