Teljesen új közel-keleti béketervet követel az EU

A külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerint az amerikai változat nem felel meg a „nemzetközi paramétereknek”.

Újabb megnyilvánulás vétette észre magát hétfőn az Európai Unió külügyi vezetése a Donald Trump nevével fémjelzett közel-keleti béketerve kapcsán, ami még idén januárban látott napvilágot. Fél évvel a részletek kihirdetése után Josep Borrell arra kérte az Amerikai Egyesült Államok vezetését, hogy

csatlakozzon egy teljesen új nemzetközi törekvéshez, ami a kétállami megoldást életre hívását célozza Izrael és a palesztinok között.

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint ugyanis a Trump-terv mindössze „lendületet kreált, ami mögött nem volt semmi”. Ugyanakkor szerinte ezt a helyzetet ki kellene használni arra, hogy „nemzetközi összefogás” induljon a fennálló „nemzetközi egyezmények paraméterei alapján”.

Borrell szerint az amerikai terv nem felel meg ezeknek a nemzetközi paramétereknek.

A Jewish Telegraphic Agency szerint Heiko Maas német külügyminiszter szintén „multilaterális felállást” sürgetett, ami „mindkét fél számára lehetőséget adna a párbeszédre és tárgyalásra”.

Korábban Borrell és más európai külügyminiszterek már kifejezték az amerikai béketerv részleteivel kapcsolatos ellenérzéseiket. Többek között Benjamin Netanjahu annektálási tervei ellen is szót emeltek, amit Washington jóváhagyásával készül megkezdeni az izraeli miniszterelnök július 1-jén.

Európai vezetők barátilag fenyegetik Izraelt

Franciaország, Nagy-Britannia és Spanyolország mellett Olaszország vezetője is levélben szólította fel az izraeli miniszterelnököt, hogy álljon el az annektálási terveitől.