Szabadon kínozhatja az újságírókat a Palesztin Hatóság?

Tovább folytatódik a vezetéssel kritikus palesztin újságírók bebörtönzése és kínzása. A palesztinokat támogató, jogaikért küzdő csoportok világszerte vajon hogyan viszonyulnak a Palesztin Hatóság által letartóztatott újságírókhoz, akik leírták véleményüket a közösségi oldalakon? – teszi fel a kérdést írásában Khaled Abu Toameh, a jobboldali The Gatestone Institute vezető kutatója.

Miközben a Palesztin Hatóság úgy tűnik, felmondta a biztonsági együttműködést Izraellel Mahmud Abbász elnök május 18-i bejelentése értelmében, nem hagyott fel a régóta létező gyakorlatával, hogy zaklassa, megfélemlítse és letartóztassa a palesztin újságírókat – olvasható a United with Israel, az egyik legnagyobb Izrael-párti nemzetközi közösség oldalán.

A biztonsági együttműködés felfüggesztésével Abbász valójában a saját politikai ellenfelét, a Hamászt erősíti meg, és lehetőséget ad a terrorszervezetnek, hogy félreállítsa őt, ahogyan ezt 2007-ben is megtették a Gázai övezetben – írja a szerző.

A Palesztin Hatóság és az izraeli hadsereg közti biztonsági együttműködés egyik fő célja éppen az volt, hogy megakadályozza a Hamászt Abbász hatalmának aláásásában Ciszjordániában.

Az Abbász által vezetett Fatah hozta nyilvánosságra, hogy a biztonsági erői által elfogott Hamász-tagok elismerték: puccsot terveztek a hatóság ellen.

Az izraeli biztonsági erők még 2014-ben közölték, hogy a Hamász terve destabilizálni a régiót Izraelben elkövetett terrortámadásokkal, hogy véget vessenek a Palesztin Hatóság uralmának.

Most, hogy Abbász felmondta a biztonsági együttműködést, úgy látszik több idejük maradt a palesztin újságírók üldözésére, hogy megakadályozzák őket és másokat a palesztin vezetéssel szembeni kritikák megfogalmazásában. Ahelyett, hogy Izraellel közösen azon dolgoznának, hogy megakadályozzák a Hamászt a hatalomátvételben, Abbász újságírók zaklatására és elnémítására fordítja az idejét – írja a kutató.

A hajtóvadászat legutóbbi áldozata Sami Al-Sa’i palesztin újságíró Tulkaremből. Június 9-én tartóztatták le a Palesztin Hatóság biztonsági emberei, az ügyészség elrendelte 2 napos őrizetbe vételét, amit a bíróság 11-én 15 nappal meghosszabbított.

Az újságíró letartóztatásának indoka: megsértette a palesztin kiberbűnözésről szóló törvényt azzal, hogy híreket tett közzé a közösségi médiában.

Az Ultra Sawt című palesztin hírportál egy név nélkül nyilatkozó biztonsági forrástól úgy értesült, azért hallgatták ki, hogy miket posztolt a Facebookon.

Terrorizálják az újságírókat a palesztin hatóságok

Teljesen érthetetlen, hogy a nemzetközi közösség és média miért hallgat a letartóztatásokról és a kínvallatásokról.

Firas Karajeh ügyvéd, a Palesztin Fejlesztési és Sajtószabadság Központ (MADA) munkatársa, aki figyelemmel kíséri Al-Sa’i ügyét, és részt vett az újságíró tárgyalásán, azt mondja, a vádak a szabad véleménynyilvánításhoz és az újságírói munkához kapcsolódnak.

Al-Sa’i tagadta, hogy köze lenne a neki tulajdonított bejegyzésekhez, és közölte, hogy a letartóztatása súlyos károkat okoz neki. Ennek ellenére a bíróság úgy döntött, hogy 15 nappal meghosszabbítja a fogva tartását.

“Sami Al-Sa’i újságíró kifejezte félelmét és aggodalmát a MADA ügyvédjének, mert attól tart, hogy fizikai és pszichés nyomás alá helyezik a kihallgatások alatt, miután korábbi letartóztatásakor ez megtörtént. A MADA elítéli Al-Sa’i letartóztatását, a szabadon engedésére szólít fel, és felhívja a figyelmet a kínzására.

A MADA ismételten felhívja a figyelmet a kiberbűnözésről szóló törvény módosításának szükségességére, amelyet arra használnak, hogy újságírókat és aktivistákat üldözzenek, amely hatással van a sajtó- és szólásszabadságra” – közölte a szervezet.

Al-Sa’i félelme a kínzásoktól nem alaptalan. 2017-ben azért tartóztatták le, mert a palesztin vezetéssel szemben kritikus kommenteket tett közzé a Facebookon.

Szabadulását követően elmondta, hogy palesztin kihallgatói megkínozták.

„Hátrakötözték a kezét, fellógatták, pofozták, pórázra kötötték és azt mondták, hogy menjen négykézláb, mint egy kutya”

– mondta a szabadulását követően.

A MADA akkor is szóvá tette a történteket, és felszólította a hatóságot, hogy vizsgálják ki az újságírók megkínzását.

A Palesztin Hatóság nem csak teljesen figyelmen kívül hagyta a szervezet kérését, hanem azóta is folytatja elnyomó intézkedéseit a palesztin újságírókkal szemben.

Múlt évben a hatóság 59 palesztin weboldalt blokkolt, arra hivatkozva, hogy veszélyeztetik a biztonságot, meggyalázzák a hatóság hivatalos szimbólumait, megzavarják a közrendet és az erkölcsöt, valamint felbujtják a közvéleményt. A betiltott oldalak a palesztin vezetéssel szembeni kritikákról voltak ismertek.

Al-Sa’i a második palesztin újságíró, akit őrizetbe vettek Ciszjordániában az elmúlt hetekben.

Múlt hónapban Anas Hawari újságíró került börtönbe, szintén Tulkarem városából azzal gyanúval, hogy „rátámadt” egy palesztin biztonsági tisztre. Amikor Hawari megjelent a bíróság előtt, az egész teste és feje tele volt sebekkel. Elmondta a tárgyaláson, hogy palesztin hatósági emberek bántalmazták a letartóztatása közben és utána is.

Egyiptomi újságíró kritizálta az iszlamizmussal szemben toleráns Nyugatot

Hamel Abdel-Samad egyiptomi újságíró szavait, melyeket Box of Islam nevű online műsorában mondott el március 25-én, a MEMRI TV fordította le.

Tavaly a Palesztin Hatóság legalább tíz palesztin újságírót vett őrizetbe. Üldözésük a 2017-es kiberbűnözés elleni törvény elfogadásával vált egyre intenzívebbé. Az Emberi Jogi Palesztin Központ szerint a jogszabály a legrosszabb törvény a szólásszabadság tekintetében, mert lehetővé teszi a hatóság számára, hogy megakadályozza az oknyomozó újságírást, a korrupció feltárását arra hivatkozva, hogy az újságírók tevékenysége esetleg sérti a nemzetbiztonsági érdekeket.

Amennyiben a világ bármely más részén ilyen súlyosan sértenék a sajtó- és szólásszabadságot, a nemzetközi közösség már rég fegyverben lenne. De miután itt palesztinok palesztinok ellen követik el ezeket, és a hatóság még nem találta meg a módját, hogy emiatt is Izraelt vádolja, a palesztin újságírók kínzásából nem lesz hír.

A palesztin-barát csoportok a világ minden tájáról állítják, hogy törődnek a palesztinokkal és kiállnak a jogaikért. Vajon mit gondolnak arról, hogy a palesztin biztonsági erők újságírókat tartóztatnak le azért, mert leírják véleményüket a közösségi felületeken? Nem tudjuk, hogyan viszonyulnak hozzá, mert ezeket az eseteket sohasem vizsgálták. Úgy tűnik, csak Izraellel szemben találnak kifogásolható lépéseket.

Nem csoda, ha a palesztin vezetők úgy érzik, szabadon folytathatják a palesztin újságírók és bárki más üldözését, aki egy rossz szót is szólni meg Abbászról, vagy szövetségeseiről – írja a szerző.

Netanjahu maga sem tudja, mely területeket annektálná Izrael?

Az izraeli kormányfő állítólag csak a ciszjordániai jogkiterjesztést szavaztatná meg a parlamenttel, a palesztin állam létrejöttét nem.