Terrorizálják az újságírókat a palesztin hatóságok

A palesztinok által irányított területeken folyamatos a támadás a sajtószabadság ellen – állítja egy, a World Israel News-ban megjelent írás. A szerző szerint érthetetlen, hogy a nemzetközi közösség és a média miért hallgat ezekben az ügyekben.

A Palesztin Hatóság folyamatos zaklatásokkal, „biztonsági intézkedésekkel” nehezíti a helyi újságírók munkáját, különösen azokét, akik nem a Mahmud Abbasz vezette Fatah pártján állnak. Számos újságírót vettek őrizetbe az elmúlt években. A Hamasz terrorszervezet irányította Gázai övezetben hasonló megfélemlítések és zaklatások történnek.

Az elmúlt pár napban két újabb újságírót, Hazem Nassert és Amer Abu Arafeh-et tartóztatták le a palesztin biztonság erők, nem először. A Tulkaremből és Hebronból származó újságírók gyakori látogatói a Palesztin Hatóság fogdáinak és kihallgatószobáinak. Év eleje óta ezzel tizenhatra nőtt azon palesztin újságírók száma, akiket őrizetbe vettek a Hamasz, vagy a Palesztin Hatóság emberei.

Egymás vélt embereit üldözik

Az újságírókat támogató palesztin tanács (Palestinian Committee for Supporting Journalists (PCSJ) elítélte az újságírókkal szemben alkalmazott durva bánásmódot.

A munkájuk és a politikai meggyőződésük miatt támadják őket – állapította meg a szervezet,

amely azzal vádolta a Palesztin Hatóságot és a Hamaszt, hogy megfélemlíti az újságírókat a hatósági zaklatásokkal, otthonaik lerohanásával, számítógépeik és telefonjaik elkobzásával.

A tanács arra is felkérte a palesztin vezetést és a Hamaszt, hogy ne vonjanak be újságírókat az egymás közti hatalmi harcukba. Palesztin források szerint a két, most letartóztatott újságírót azért támadja rendszeresen a Palesztin Hatóság, mert azt állítják, hogy a Hamaszhoz tartoznak.

A Hamasz egyébként hasonlóan bánik azokkal a palesztin újságírókkal, akikről úgy gondolja, hogy a Fatah szövetségesei.

A Gázai övezetet uraló terrorszervezet az év eleje óta négy újságírót tartóztatott le: Huda Baroudot, Salah Abu Salaht, Tawfiq Abu Jarradot and Luay al-Ghult.

A Fatah által most elfogott két újságíró közül a fotóriporter Hazem Nassert egy jerikói börtönbe zárták és illegális fegyvertartással, valamint fegyverkereskedelemmel vádolják.

Az ilyen, többnyire hamis vádakat azért alkalmazzák, hogy úgy tűnjön, az újságírók letartóztatásának semmi köze a munkájukhoz vagy a nézeteikhez.

Nasser elmondta ügyvédjének, hogy a börtönben megkínozták, ezért úgy döntött, éhségsztrájkba kezd, hogy tiltakozzon a letartóztatása ellen.

Egy palesztin sajtószabadságért küzdő szervezet, a Palestinian Center for Development and Media Freedoms (MADA) szerint Nasser tagadja a vádakat. A MADA úgy tudja, Nassert arról faggatták, hogy részt vett-e tavaly decemberben, egy tulkaremi tüntetésen, de az újságíró ezt már korábbi kihallgatásán tagadta.

Mind a Palesztin Hatóság, mind a Hamasz hithű harcosokként számít az újságírókra.

Akik kritizálni merik a vezetőket, azokat árulóknak vagy cionista ügynököknek nevezik.

Ez a fő oka annak, hogy a Hamasz vagy a Palesztin Hatóság területén élő palesztin újságírók félnek megírni a negatívumokat a vezetőkről. A két palesztin irányító hatóságnál az is alapvetés természetesen, hogy csak az a jó újságíró, aki negatívan ír Izraelről.

A cikk szerint érthetetlen, hogy a nemzetközi közösség és média miért hallgat ezekről az esetekről. Ha Hazem Nassert vagy Amer Abu Arafeh-et az izraeli hatóságok tartóztatták volna le, már tele lennének velük a címlapok – állapítja meg keserűen a cikkíró.

Nem az első eset

Korábban a Human Rights Watch (HRW) nevű emberi jogi szervezet is beszámolt arról, hogy a Palesztin Hatóság és a Hámasz rendszeresen alkalmaz erőszakot a saját polgárai, újságírói ellen.

Tavaly októberi jelentésükben száznegyvenhét egykori fogvatartott – ellenzékiek, aktivisták és politikai ellenfelek – számoltak be arról, hogy fenyegették és a verték őket, és sokukat órákon át fájdalmas testhelyzetekbe kényszerítettek.

A jelentés több mint húsz olyan esetet sorol fel, amelyekben bíráló újságcikkek vagy közösségi médiában tett bejegyzések miatt tartóztattak le embereket, vagy mert a hatóságokkal szemben álló szervezetek vagy csoportok tagjai voltak.

Az emberi jogi szervezet szerint a brutális kínzásokat széles körben alkalmazzák, és ez a Palesztin Hatóság és a Hamász “kormányzati politikájának tekinthető”.

“A palesztin biztonsági erők mind Ciszjordániában, mind a Gázai övezetben rendszeresen alkalmaznak erőszakot, megalázást, magánzárkát és verést, beleértve a rabok talpának korbácsolását, hogy ezzel vallomásokat és beismeréseket csikarjanak ki, valamint büntessék és megfélemlítsék a központi hatalom ellen fellépő aktivistákat”

– áll a szövegben.

Főleg nyomot nem hagyó – úgynevezett sabe – kínzási technikákról van szó, ezek közé tartozik a fogvatartottak guggolásba kényszerítése, karjaik erőszakos magasba vagy hátrahúzása, és gyermekszékekre állításuk vagy ültetésük hosszú órákra.

„Elszigetelt esetek”

A jelentés példaként egy köztisztviselőt említ a Gázai övezetben, akit barátja egy internetes közösségi oldalon bejelölt egy – áramszolgáltatási hiányosságok elleni – tiltakozó akcióhoz, és büntetésből a Hamasz fogolytáborában napokig kínozták, súlyos fájdalmakat okozva neki.

Máshol egy előállított újságíró kezeit a mennyezethez kötözték, és olyannyira fokozták a kötél szorítását, hogy később a fájdalomtól egy ideig nem volt képes használni karjait. A Hamasz és a Palesztin Hatóság rendszeresen kínozta egymás aktivistáit is az ellenőrzésük alatt tartott területeken – állítja a beszámoló.

A HRW felszólította az Egyesült Államokat, az Európai Uniót és más nemzetközi hatalmakat, hogy ne nyújtsanak segítséget az üldöztetésekért és a visszaélésekért felelős palesztin szerveknek, köztük a Palesztin Hatóság és a Hamasz kínzásokat végző biztonsági szervezeteinek.

A jelentés kitér arra is, hogy mind a Palesztin Hatóság, mind a Hamász tagadta a vádakat, és azt állították, csak “elszigetelt esetekben” történtek visszaélések, és a felelős személyeket megbüntették. A HRW azonban nem fogadta el ezt a választ.