Figyelmeztették Trumpot az izraeli szuverenitás kiterjesztése miatt

Az Öböl-államok állítólag több ízben is a Fehér Ház tudomására hozták, hogy az annexió támogatása hátrányosan fogja érinteni az Izraelhez való közeledésük folyamatát.

Az Öböl-államok nemrégiben figyelmeztetést küldtek a Fehér Háznak, amelynek értelmében „az izraeli annexiónak adott zöld lámpa súlyosan megnehezítené a kormányzat arra irányuló erőfeszítéseit, hogy az Öböl-államokat megnyerje a Trump elnök által jegyzett béketerv támogatásának, és arra késztetné őket, hogy visszalépjenek ettől” – adta hírül a 12-es csatorna szombaton az Arutz Sheva szerint.

A Perzsa-öböl arab országai állítólag egyértelművé tették a Fehér Ház számára, hogy egy ilyen lépés nemcsak súlyosan akadályozza a kapcsolatokat, hanem egyenesen véget is vetne a zsidó államhoz való nyilvános közeledésük kísérletének.

A tévécsatorna tudósítása az Egyesült Arab Emírségek amerikai nagykövete, Juszef Al Otaiba a Yediot Aharonot lapban pénteken megjelent véleménycikkét vette alapul, amelyben a diplomata arra szólította fel Izraelt, hogy hagyjon fel a szuverenitásának Júdea és Szamária mintegy 30%-ra történő kiterjesztésére irányuló, Benjamin Netanjahu miniszterelnök által szorgalmazott, és a Trump-kormányzat közel-keleti béketervének részeként beharangozott terveivel.

„Egy egyoldalú és szándékos cselekedet, annektálás a palesztin föld illegális elfoglalása. Ez megkérdőjelezi az arab – sőt, a nemzetközi – konszenzust a palesztinok önrendelkezési jogáról”

– írta Al Otaiba.

Otaiba szerint a szuverenitási terv „sokkhullámokhoz vezetne” a Közel-Keleten, és további mérsékelt arab államokat, például Jordániát ingatna meg.

Véleménycikke hetekkel azután jelent meg, hogy a mérsékelt arab országok több rangos tisztviselője úgy nyilatkozott az Israel Hayomnak, hogy az Egyesült Államokkal szövetséges arab államok hallgatólagosan elfogadják a szuverenitási tervet.

Az Israel Hayom cikke kritikára késztette a Palesztin Hatóságot is, amely „magyarázatot” követelt az arab államoktól, egyszersmind sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy azok nem cáfolták az Izrael Hayom állításait.

Lehet, hogy nem eszik olyan forrón az annektálást

Kiszivárogtatták, hogy Netanjahu a Jordán-völgy helyett mindössze három, zsidók lakta terület bekebelezésére készül első lépésként.