Nem adnák se Ciszjordániát, se Gázát: a palesztinok megvétóznák a Trump-féle béketervet

Mohammed Staje palesztin miniszterelnök kedden bejelentette, hogy kormánya ellentervet nyújtott be a Donald Trump amerikai elnök fémjelezte béketervvel szemben a közel-keleti rendezésre életre hívott kvartetthez – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű honlap kedden.

A Palesztin Hatóság kormányfője Rámalláhban tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy néhány napon belül nyilvánosságra hozzák a négy és fél oldalas ellenterv részleteit, amit a közel-keleti kvartetthez, vagyis az Európai Unióhoz, az ENSZ-hez, Oroszországhoz és az Egyesült Államokhoz juttattak el.

A tervben egy szuverén, független és demilitarizált palesztin állam létrehozása szerepel, amelynek határait a szükséges esetben módosíthatják, de területének nagysága és minősége megegyezne az 1967 előtti határokon belüli palesztin területekkel, vagyis Ciszjordániával és a Gázai övezettel.

A palesztin javaslattal szemben Washington saját béketervének megvitatását kéri a kvartettől, amelynek legutóbbi ülését május 22-én tartották. Közben a 13-as kereskedelmi tévécsatorna híradása szerint a palesztin miniszterelnök azt is kijelentette, hogy ha Izrael végrehajtja a július 1-re meghirdetett ciszjordániai annektálást, akkor a Palesztin Hatóság kihirdeti az 1967-es határokon belül palesztin államot Kelet-Jeruzsálem fővárossal.

Annexiót elítélő ENSZ-határozatot szorgalmaz Ramallah

Arra számítva, hogy a Biztonsági Tanácsban az Egyesült Államok vétójával fog szembesülni, Ramallah azt szeretné elérni, hogy az ENSZ Közgyűlése ítélje el Izraelt a szuverenitása Judea és Szamária nagy részére és a Jordán-völgyére való kiterjesztésének terve miatt.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a tévé szerint a Trump-tervben engedélyezett maximális, 30 százalékos annektálást szeretné, miközben Beni Ganz védelmi miniszter, aki a koalíciós megállapodás alapján másfél év múlva átvenné a kormány irányítását, sokkal kisebb mértékben szeretné kimondani az izraeli fennhatóság kiterjesztését, csakis a ciszjordániai zsidó településekre valamint a Jordán-völgyére, és nem annektálna további területeket.

A 13-as csatorna értesülései szerint Washington nemzeti konszenzust szeretne ebben a kérdésben, csak akkor támogatják az annektálást, ha Ganz, és a külügyminisztérium élén álló Gabi Askenázi is mellé áll. Hétfőn ezért David Friedmann Izraelben akkreditált amerikai nagykövet közvetítésével tárgyalások zajlottak Netanjahu és Ganz között, azonban nem született megállapodás.

Ganz és Askenázi csak akkor egyeznek bele az izraeli szuverenitás kiterjesztésébe mintegy 130 telepre, valamint a Jordán-völgyére, ha emiatt nem szakad meg a kapcsolat az arab államokkal, elsősorban Jordániával.

Nem csak a koalíció két kormányfője, illetve kormányfőjelöltje, hanem a ciszjordániai telepesek sem egységesek a kérdésben. A keményvonalas telepesek elutasítják a Trump-tervet, mert az nem vonatkozik 16, elszigetelten fekvő településre, és mert kilátásba helyezi egy palesztin állam kikiáltását a jövőben, amit ők mindenáron szeretnének megakadályozni.

Egy baloldali intézet szerint több izraeli ellenzi, mint amennyi támogatja az annektálást

A baloldali Genfi Kezdeményezés Csoport által megrendelt és közzétett közvélemény-kutatás szerint a lakosság 41,7 százaléka ellenzi a ciszjordániai részeknek a Trump-béketervben engedélyezett annektálását, 32,2 százaléka pedig támogatja azt.