Annexiót elítélő ENSZ-határozatot szorgalmaz Ramallah

Arra számítva, hogy a Biztonsági Tanácsban az Egyesült Államok vétójával fog szembesülni, a Palesztin Hatóság azt szeretné elérni, hogy az ENSZ Közgyűlése ítélje el Izraelt a szuverenitása Júdea és Szamária nagy részére és a Jordán-völgyére való kiterjesztésének terve miatt. Az izraeli ENSZ nagykövet arra inti a nemzetközi közösséget, hogy „ne engedjen a diplomáciai terrorizmusnak”.

A Palesztin Hatóság határozott lépéseket tesz annak érdekében, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetét is bevonja küzdelmébe, amelyet Izrael azon terve ellen folytat, hogy Júdea és Szamária nagy részeire és a Jordán-völgyére is kiterjessze a szuverenitását. Egyúttal arra törekszik, hogy a nemzetközi testület hivatalosan is elítélje a zsidó államot – írja az Israel Hayom.

Az izraeli ENSZ delegáció szerint, tudván, hogy az Egyesült Államok vétójával kényszerülne szembesülni a Biztonsági Tanácsban, a palesztin ENSZ delegáció azt tervezi, hogy a határozattervezetet a Közgyűlés elé terjeszti szavazásra, ahol a legtöbb ENSZ-tag támogatja.

Az Arab Liga képviselői nemrég találkoztak Antonio Guterres ENSZ főtitkárral, hogy kifejezzék aggodalmukat Izrael „egyoldalú lépése” miatt, hozzátéve, hogy a pán-arab csoport a palesztin ENSZ misszióval együtt harcol a lépés ellen.

A palesztinok a nemzetközi színtéren is különféle lépéseket tettek az izraeli tervek megakadályozása érdekében, amelyeket Benjamin Netanjahu miniszterelnök a következő hetekben tervez a Knesszetben szavazásra előterjeszteni.

Palesztin Hatóság: az annektálás az oslói megállapodás végét jelentené

A PH szerint a tervezett annexió lényeges szerződésszegést valósít meg a felek viszonyában.

Az ENSZ Közgyűlését jelenleg a koronavírus-járvány miatt nem hívják össze. Az állásfoglalásokról azonban egy különleges eljáráson keresztül mégiscsak lehet szavazni.

„Izrael kész és hajlandó is megvédeni bármely, a kormánya által hozott döntést az ENSZ előtt, és együtt dolgozik számos barátjával az ellenséges kezdeményezések megakadályozása érdekében” – mondta szombaton Danny Danon, Izrael ENSZ nagykövete.

„Az izraeli-palesztin konfliktus megoldására Jeruzsálemben, közvetlen tárgyalásokon, és nem New Yorkban, diplomáciai terrorizmus eredményeként kerül majd sor”

– tette hozzá. „A nemzetközi közösségnek tudnia kell, hogy a palesztin provokációk legitimizálása Abu Mazen [Mahmúd Abbász, a PH elnöke] arra vonatkozó elutasító stratégiáját jutalmazza, hogy párbeszédet folytasson Izraellel”.

Saeb Erekat palesztin főtárgyaló szombaton kijelentette, hogy „Ciszjordánia és Gáza, illetve Kelet-Jeruzsálem az izraeli gyarmatosítók általi megszállásának hosszú története arra kell ösztönözze a nemzetközi közösséget, hogy az izraeli annexiós terveket visszautasító álláspontját gyakorlati lépésekké és egy palesztin állam elismerésévé változtassa”.

Moszkváig érnek a tervezett izraeli annexió hullámai

A Kreml azt a látszatot próbálja kelteni, hogy az USA „felelőtlen” politikájával szemben Oroszország az egyedüli felnőtt ember a tárgyalóasztalnál.