Lehet, hogy nem eszik olyan forrón az annektálást

Legfőbb célok között szerepelhet a Jordániával való feszültség elkerülése. A német külügyminiszter Jeruzsálemben aggodalmaskodik.

A Jordán-völgy helyett mindössze három, zsidók lakta terület bekebelezésére készül első lépésként Benjamin Netanjahu a The Times of Israel számára név nélkül nyilatkozó izraeli tisztségviselők szerint.

Egy korábbi koalíciós megegyezés szerint az izraeli miniszterelnök július 1-jén kezdhetné a folyamatok elindítását az amerikai béketervvel összhangban, azonban több forrás szerint további hetekre lesz szükség a konkrét tervek felvázolásához — amiről egyelőre az izraeli hadseregnek sincsenek biztos információi.

A lap forrása szerint Netanjahu elhalasztaná a korábban beharangozott annektálás nagy részét, és kizárólag Male Adumim, Ariel települések és Gus Ecion térségére fókuszálna.

Ezek a települések jól körülhatárolható területen, a „zöld vonal” közelében fekszenek, így a szuverenitás kiterjesztése nem igényelne jelentős átrendeződést a térképeken. Ráadásul, a lapnak nyilatkozó források szerint egy mérsékelt intézkedés sorozattal az is elkerülhető lenne, hogy Jordániával heves feszültség robbanjon ki — aminek elkerülésére állítólag Amerika szintén törekszik.

Palesztin beszámolók szerint a jordán vezetés nem készül konkrét lépéseket tenni az annektálás hivatalos bejelentéséig. Ugyanakkor II. Abdullah király előrevetette, hogy „nem nézik végig csendben a folyamatot”. A lehetséges reakciók között szerepel, hogy Jordánia akár fel is mondhatná az Izraellel kötött békeszerződését, de ezt az elemzők nem tartják valószínűnek.

Az EU határozottan ellenzi az annexiót és Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nemrég azzal fenyegette Izraelt, hogy szankciókat vezetnek be ellene, ha kiterjeszti szuverenitását a zsidó településekre.

Heiko Mass német külügyminiszternek szerdán szállt le a gépe a zsidó államban.  Maas Berlin komoly és őszinte aggodalmát tolmácsolta Gabi Askenázinak a ciszjordániai palesztin területek július 1-jétől megindítani tervezett izraeli bekebelezése miatt.

Barak Ravid on Twitter: „שר החוץ @Gabi_Ashkenazi ושר החוץ הגרמני @HeikoMaas pic.twitter.com/U59fNmMxnf / Twitter”

שר החוץ @Gabi_Ashkenazi ושר החוץ הגרמני @HeikoMaas pic.twitter.com/U59fNmMxnf

Askenázi válaszában kijelentette, hogy

Izrael felelősségteljesen és az Egyesült Államokkal teljes együttműködésben készül a Donald Trump amerikai elnök közel-keleti béketervében felvázolt lépésre,

s a tervet fontos mérföldkőnek nevezte a régió számára.

Két nappal korábban olyan hírek jelentek meg, miszerint Németország nem fog kemény választ adni, ha megtörténik a zsidó települések egyoldalú annektálása.

Németország július 1-én kezdi meg féléves Európai Uniós soros elnökségét, valamint ő lesz az ENSZ Biztonsági Tanács ideiglenes elnöke is.

Németország nem fogja büntetni Izraelt az annexióért

Bár Berlin nem támogatja a zsidó települések annektálását, a hírek szerint nem tervez kemény választ adni.