Németország nem fogja büntetni Izraelt az annexióért

Bár Berlin nem támogatja a zsidó települések annektálását, a hírek szerint nem tervez kemény választ adni.

Ha megtörténik a zsidó települések egyoldalú annektálása, Németország nem fog kemény választ adni – ezt állítja legalábbis a Times of Israelnek nyilatkozó diplomata.

A neve elhallgatását kérő tisztviselő azt nyilatkozta az izraeli riportereknek, hogy bár a kétoldalú kapcsolatoknak árthat a lépés, de a németek nem fogják büntetni Izraelt, vagyis nem kell arra számítani, hogy elismerik a palesztin államot vagy gazdasági szankciókat vezetnek be a zsidó állam ellen.

A jeruzsálemi diplomata szerint a németeknek a régió stabilitása a legfontosabb és szeretnék meggyőzni a palesztinokat, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. Berlin soha nem játszott fontos szerepet a közel-keleti béketárgyalásokon, de az Egyesült Államok egyértelmű Izrael-barát politikája miatt Európa mindig ellensúlyként próbált fellépni a konfliktusban.

Az időnként Izrael-ellenesnek titulált Heiko Mass német külügyminiszternek szerdán száll le a gépe a zsidó államban, ahová azzal a küldetéssel érkezik, hogy lebeszélje az izraeli vezetést a zsidó települések annektálásáról.

A Times of Israelnek nyilatkozó diplomata szerint valószínűleg az izraeliek és németek között diplomáciai szinten fagyos lesz a hangulat, de komoly lépéstől nem kell tartani. A forrás szerint, ha a környező országok visszafogottan reagálnak, akkor Németország is megbocsájtó lesz.

Az EU határozottan ellenzi az annexiót és Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nemrég azzal fenyegette Izraelt, hogy szankciókat vezetnek be ellene, ha kiterjeszti szuverenitását a zsidó településekre. Az Egyesült Államok pedig kétértelmű kommunikáció folytat az annektálással kapcsolatban, hiszen egyrészt támogatja másrészt ragaszkodnak hozzá, hogy folytatódjanak a tárgyalások.

A hírek szerint Geiko Maas találkozni fog  Benjamin Netanjahuval és Beni Ganz védelmi miniszterrel is. Németország július 1-én kezdi meg féléves Európai Uniós soros elnökségét, valamint ő lesz a Biztonsági Tanács ideiglenes elnöke, pont azon a napon, mikor a várakozások szerint Benjamin Netanjahu beterjeszti az annexió tervezetet.

Európai vezetők barátilag fenyegetik Izraelt

Franciaország, Nagy-Britannia és Spanyolország mellett Olaszország vezetője is levélben szólította fel az izraeli miniszterelnököt, hogy álljon el az annektálási terveitől.