Trump Amerikát védve megint Izrael mellé állt

Szankciókkal sújtaná a Nemzetközi Büntetőbíróságot az amerikai elnök, amiért a hágai központú szervezet ismét Washington háborús múltját vizsgálná.

Donald Trump csütörtökön egy elnöki rendeletben határozott arról, hogy minden olyan személynek, aki részt vesz a Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court – ICC) Afganisztánnal összefüggésbe hozott amerikai „háborús bűnöket” vizsgáló eljárásában, azt szankciókkal fogja sújtani – írja az izraeli Arutz Sheva.

A határozat aláírásakor Trump azt is kifejezésre juttatta, hogy

„A kérésünk ellenére a bíróság szövetségesünket, Izraelt is politikai üldöztetésnek tette ki”.

Az esettel kapcsolatban a Fehér Ház bennfentesei közül egy magas beosztásban lévő hivatalnok név nélkül azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a vizsgálatokat egy „kétes integritású” szervezet erőlteti.

Trump elnök körében egyesek azt is megfogalmazták, hogy a bíróság szándékai mögött nem más, mint Moszkva érdekei állhatnak – emlékeztet az izraeli hírportál.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a hónap elején jelentette ki, hogy megakadályozná a hágai székhelyű ICC nyomozását.

„Úgy gondolom, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság és a világ látni fogja, hogy eltökélt szándékunkban áll megakadályozni, hogy az amerikaiakat, illetve a barátainkat és szövetségeseinket Izraelben és másutt is belerángassa ebben ez a korrupt szervezet” – mondta akkor az amerikai diplomata-politikus.

Mint arról a Neokohn is beszámolt, az ICC több ügyben tervezi vizsgálat lefolytatását, például az „afganisztáni helyzettel”, melyben amerikai és angol katonák esetlegesen háborús bűntetteket követtek el, illetve a „palesztin helyzettel” kapcsolatban, melyben Izraelt és a palesztinokat is hasonló bűnökkel vádolhatják.

Milyen amerikai és izraeli „háborús bűnöket” vizsgálna a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság?

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter megakadályozná az ICC nyomozását. Izrael szerint a bíróság nem is vizsgálódhatna területén.