Az AIPAC nem fogja bírálni az annektálást kritizálókat

A legbefolyásosabb Izrael-párti amerikai lobbiszervezet vezetői szerint nem jelent problémát Izrael annektálási terveinek kritikája, ha mindez bírálat marad és nem több.

Két különböző, ám egyaránt a lobbiszervezeten belül tevékenykedő forrás is arról számol be, hogy a vezetés Zoom konferenciát tart a kérdésben. A nyilvános kritika precedenst teremthet, hiszen erre korábban az AIPAC esetén nem volt példa – írja a Jewish Telegraphic Agency.

Mint ismeretes, Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő július elsejét határozta meg az amerikai béketervben szereplő ciszjordániai területekre történő izraeli jogkiterjesztés dátumaként. A döntés nagy hullámokat kavart bel- és külföldön egyaránt, sokan a törékeny közel-keleti békét féltik ugyanis a lépés miatt.

Az ügy az AIPAC-et is választás elé állítja: támogatja, vagy sem azt a tervet, mely veszélyeztetheti Izrael biztonságát?

Adam Harris, az AIPAC szóvivője a Jewish Telegraphic Agency-nek azt nyilatkozta:

„Az AIPAC nem javasolja, hogy a Kongresszus tagjai Izraelt bírálják. A mi feladatunk ugyanis a két szövetséges, Amerika és Izrael kapcsolatának erősítése”.

A befolyásos lobbiszervezet eddig nem nyilatkozott az annektálás kérdéséről, azonban belső források szerint az Izraellel szembeni kritika ebben a kérdésben megengedett, amíg az nem veszélyezteti az Izraelnek juttatott amerikai segélyeket.

Miért akar Izrael területeket annektálni? És miért pont most?

Az izraeli szuverenitás kiterjesztése Ciszjordánia egyes részeire nem ugyanaz, mint amikor a Kreml bekebelezte a Krímet. Megyeri A. Jonatán publicisztikája.

Az AIPAC az ügyben kiadott közleménye nagy valószínűséggel a kétállami megoldás lehetőségére gondol, amikor úgy fogalmaz:

„elkerülhetetlen, hogy a két oldal között nézeteltérések legyenek, ahogy Amerika és szövetségesei közt is előfordulnak”.

A lobbiszervezet egyik nagy támogatója szerint azonban nem jelent gondot, ha a törvényhozók Izraelt kritizálják az annektálás kérdésében.

Egy demokrata párti kongresszusi képviselő elmondása szerint az AIPAC célja a kérdésben, az államok közötti Egyetértési Nyilatkozat semmilyen módon ne sérüljön, miközben persze megértik, hogy egyesek Izraelt kritizálják.

A nyilatkozatot, amelynek keretében rögzítették, hogy az Egyesül Államok évi 3,8 milliárd dollárral támogatja a zsidó államot, 2016-ban Barack Obama amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő írta alá.

Belső források szerint a lobbiszervezet azért változtatott stratégiát, mert Netanjahu miniszterelnök régóta figyelmen kívül hagyja a szervezet vezetőinek zárt ajtók mögött elhangzó intelmeit.

Az AIPAC mostani döntése azután született, hogy az annektálás tervét számos amerikai zsidó vezető ellenezte. A támogatók között van azonban az Amerikai Cionista Szövetség is, amely republikánus szenátorok támogatását is élvezi.

A jogkiterjesztésre lehetőséget adó közel-keleti béketervet januárban hozta nyilvánosságra a Trump-kormányzat. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a közel-keleti béke ügyéért fáradozva az Iránra nehezedő amerikai nyomással, míg Jared Kushner, Trump főtanácsadója, aki a tervet bejelentette, az elnök újraválasztási kampányával van elfoglalva.

Az elképzeléscsomag egyik fő támogatója az Egyesült Államok részéről David Friedman amerikai nagykövet, aki évek óta szoros viszonyt ápol az izraeli telepesek vezetésével. Friedman amúgy jövő hétre szervezett találkozót Netanjahuval és Beni Ganz miniszterelnök-helyettessel, hogy némileg lassítsa az annektálás folyamatát. Az izraeli média értesülései szerint Friedman azt is el kívánja érni, hogy Netanjahu és Ganz egy álláspontra helyezkedjenek az annektálás részleteivel kapcsolatban.

Lehet, hogy nem eszik olyan forrón az annektálást

Kiszivárogtatták, hogy Netanjahu a Jordán-völgy helyett mindössze három, zsidók lakta terület bekebelezésére készül első lépésként.