Teljesen új területekre lépnének az izraeli telepesek?

Több tucat fiatal indított kampányt, az A zónától sem riadnak vissza.

„Az a küldetésünk, hogy áttörést érjünk el a telepek határainál. Ha a fennálló közösségekben telepszünk le, akkor Júdea és Szamária nagy részét el fogjuk veszíteni, és egy palesztin állam fog megalakulni itt” — hirdetik plakátjaikon azok az aktivisták, akik új kampányt indítottak Izraelben.

A The Times of Israel által „szélsőjobboldaliaknak” nevezett csoport tagjai Donald Trump — amúgy is széles körben vitatott — béketervének részletei ellen indítottak kezdeményezést, mert elégedetlenek azzal. A megszokott kritikákkal szemben azonban nem annak „engedékenysége” miatt, hanem ellenkezőleg: radikálisabb lépéseket követelnek.

A kampány Mind a miénk (“It’s all ours”) nevet kapta, és a szervezők bejelentése szerint három hullámban igyekeznek akciókat szervezni július 1-jéig — addig az időpontig, amikorra Benjamin Netanjahu az annektálás megkezdését ígérte Ciszjordánia egyes területein amerikai beleegyezéssel.

A Donald Trump nevével fémjelzett terv ellen korábban is több telepes vezető tiltakozását fejezte ki. Az izraeli lap szerint most több tucat „ultranacionalista” aktivista cselekszik hasonlóan.

A kezdeményezés első lépéseként múlt hét csütörtökön több ezer szórólapot szórtak szét Ciszjordánia útjai mentén, buszmegállóiban. Ezeken a „horizonton látható föld felosztásának veszélyeire” figyelmeztettek. Következő lépésként a szervezők különböző felvonulásokat hirdettek, amiket a hét második felére harangoztak be.

A kampány tetőpontjának ígérkezik, hogy különböző illegális előörsöket hoznak létre „stratégiai területeken” a zöld vonalon túl — függetlenül attól, hogy azok az A, B vagy C zónában helyezkednek el.

Mindez kiemelt jelentőséggel bír, hiszen az izraeli telepesek eddig szinte kizárólag a C jelzésű területekre fókuszáltak. Ez a Nyugati Part 60 százalékát kitevő terület, aminek biztonságáért az 1995-ös Oszlói Egyezmény értelmében Izrael felelős.

Néhány előörs a B zónában is található (ezeken a területeken Izrael felel a biztonságért, ám a Palesztin Hatóság visel felelősséget a civil ügyekért), de az illegális előörsöket az izraeli erők eddig rendszerint igyekeztek felszámolni. Az A zónán belül a Palesztin Hatóság kizárólagos felügyelettel bír, és a múltban izraeliek ott nem igen tettek sok kísérletet a letelepedésre.

A kampány egyik tagja szerint a föld felosztását elsősorban a Biblia alapján ellenzik. Ráadásul a 27 éves, négygyermekes anyuka szerint az izraeli zsidóság nagy része támogatja őket céljaik elérésében.

„Fel akarjuk rázni az embereket” — mondta a kampányról Sarah Miriam Malt.

Miért akar Izrael területeket annektálni? És miért pont most?

Az izraeli szuverenitás kiterjesztése Ciszjordánia egyes részeire nem ugyanaz, mint amikor a Kreml bekebelezte a Krímet. Megyeri A. Jonatán publicisztikája.