Mahmud Ahmadinezsád visszatérne az iráni politikába

A korábbi iráni elnök már 2017-ben is megpróbálkozott egy visszatéréssel, de a legfelsőbb vezető akkor nem engedte hogy újra elinduljon az elnöki székért. 

A hírhedt keményvonalas politikus 2005 és 2013 között volt az Iráni Iszlám Köztársaság elnöke. Ahmedinezsád híres volt Amerika és Izrael-ellenes kirohanásairól és szélsőséges retorikájáról. Az iráni média hírei szerint a korábbi elnök indulni akar a 2021-es választásokon — számolt be az Israel Hayom. 

Ahhoz, hogy egy politikus elindulhasson az iráni elnökválasztásokon meg kell nyernie az Őrök Tanácsának támogatását. A 12 fős tanács 2017-ben visszautasította Ahmadinezsád indulási kérelmét. Az iráni média beszámolója szerint a támogatói idén mindent megfognak tenni, hogy a politikus ezúttal megnyerje a tanács támogatását.

Hasszán Roháni elnök jelenleg második ciklusát tölti, és az iráni törvények nem engedik, hogy 2021-ben elindulhasson a választáson.

Ahmadinezsád esélyeivel kapcsolatban egy iráni politikus azt nyilatkozta, hogy„az iráni politikában minden lehetséges.”

A korábbi iráni elnök az elmúlt években leginkább csak a Twitteren volt aktív, ahol felváltva osztott meg híreket amerikai sporteseményekről és konspirációs teóriákról. Az Amerika és Izrael-ellenes retorikájáról ismert politikus az amerikai rasszizmus ellenes tüntetések mellett is kifejezte a szolidaritását.

„A világhatalmaknak az a célja, hogy megosszák a társadalmainkat, hogy így uralkodjanak mindenkin. George Floyd megölése mélyen megrázó és felkavaró és annak a világrendnek a következménye, amely ellen egyesülnünk kell” – írta a korábbi iráni elnök.

Amerika „összeomlását” ünneplik az autoriter rezsimek

Irán, Oroszország, Kína és Törökország megpróbálja a saját javára fordítani az Egyesült Államokban kialakult válságot.