Amerika „összeomlását” ünneplik az autoriter rezsimek

Irán, Oroszország, Kína és Törökország kéjes örömmel kommentálják és ünneplik az Egyesült Államokban kibontakozó káoszt – írja a The Jerusalem Post.

Az iráni média például összeomlásról beszél, és orosz forrásokat idézve úgy tudósít, hogy az Egyesült Államok kapálódzik, ahogy a világrendje összeomlik.

Az Egyesült Államok lett a világ legerősebb országa, egy globális szuperhatalom, miután a Szovjetunió összeomlott 1989-ben. Ugyanakkor Oroszország, Kína, Irán és egyre jobban Törökország is mind arra az időszakra vár, hogy a világ ismét többpólusú legyen.

Az Egyesült Államok elleni lépések összehangolása érdekében ezen országok mindegyike bőkezűen támogatott állami médiával rendelkezik. Ilyen például az RT, TRT, Fars News, vagy épp számos kínai médium. Az a céljuk, hogy hogy szép lassan aláássák az Egyesült Államok tekintélyét és várják a pillanatot, hogy amikor meggyengül, a saját narratívájukat erőltethessék.

Erdogan török elnök is próbálja kihasználni az amerikai helyzetet, azt állítva, hogy az Egyesült Államok egy „igazságtalan rendszer”.

A volt iráni elnök is hasonló kijelentéseket tett, „hanyatló” amerikai rendszerről beszélt. Már az 1979-es iráni forradalom óta létezik a harmadik út elgondolás, az Egyesült Államok és Oroszország között, amely elhozza a nyugati rendszer vereségét és a Teheránban és Ankarában gyökerező politikai iszlám felemelkedését.

Irán és Törökország is támogatja az amerikai zavargásokat

Hámenei ajatollah Twitter üzenetében így fogalmazott: „ha sötét bőrűként az Egyesült Államokban sétálsz, nem lehetsz biztos abban, hogy a következő néhány percben életben maradsz”.

Ankara hivatalosan az USA szövetségese, de nemrég mégis inkább az oroszokkal kötött üzletet légvédelmi rakétákról. Szíria felosztására készül Iránnal és Oroszországgal.

Törökország és Irán összehangolja az Izrael-ellenes lépéseket, és mindketten támogatják a Hamász palesztin terrorszervezetet.

Szintén együttműködnek más amerikai szövetségesek ellen, mint például Szaúd-Arábia, Bahrein, az Emírségek, és Egyiptom ellen.

Most az amerikai utcai zavargások és a koronavírus-járvány miatt úgy tűnhet, hogy Washington meggyengült. Dmitri Peskov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak most a rendőri túlkapásokkal kell foglalkoznia, és az USA-t kedvezőtlen összehasonlítani Oroszországgal.

„Hála Istennek, hogy az Amerikában zajló dolgok nem Oroszországban történnek”

– mondta a szóvivő.

Alekszej Puskov, az orosz parlament egyik szenátora, külpolitikai szakértő a Twitteren azt fejtegette, hogy az Egyesült Államok „omladozik”. Az amerikai erők afganisztáni és szíriai kivonásával kapcsolatban azt állította, hogy Törökország utasította erre Amerikát, majd megtámadta a kurdokat, az USA szövetségeseit. Ez egy jó példa szerinte Amerika gyengülésére.

Hozzátette, hogy a koronavírus-járványt is képtelen kezelni Washington, ahogy európai partnereinek sem tudott segíteni a járvány csúcspontján. Amerika egy „hisztérikus” harcban áll Kínával szemben, most pedig belső szakadással, faji lázadással néz szembe.

Az iráni rezsim elégedett volt Puskov nyilatkozatával, írt is belőle cikket a Tasnim hírügynökség, megerősítve a saját narratívájukat.

Törökország is mozgósította az állami propagandamédiát az Egyesült Államok ellen. A TRT fő címeiben is dagasztja az amerikai botrányt, az ankarai kormány szándéka szerint.

Törökország támogatja az amerikai tüntetőket, ugyanakkor odahaza elnyomja őket, ahogy ezt teszi Kína, Irán és Oroszország is. A TRT kiemeli az amerikai rendőri brutalitást is, de sohasem kritizálja ugyanezt Törökországban.

Törökország, Irán, Kína és Oroszország célja, hogy saját előnyére fordítsa az amerikai válságot. Törökország fegyverrel és szíriai zsoldosokkal árasztja el Líbiát. Kína Indiával szemben lépett fel egy határvitában.

Amerikai zavargások: mennyire ingatag a béke?

Ha az emberek közti együttműködés nem a jó célt szolgálja, az pusztító ember- és Istentelenséget szül. Megyeri A. Jonatán publicisztikája.

Irán fitogtatja erejét és tankerhajókat küldött Venezuelába.  Oroszország vadászgépeket küldött Líbiába és Szíriába.

Az aggodalom ezen országok emelkedése miatt másokat arra ösztönöz, hogy ellensúlyozzák azt. Egyiptom, Görögország, Ciprus, az Emírségek és Franciaország célja, hogy megállítsa Törökország terjeszkedését a mediterrán régióban.

Az amerikai szövetségesek világszerte aggodalommal figyelik a káoszt az Egyesült Államokban, ahol már a hadsereget is bevetették. Attól tartanak, hogy Amerika kevésbé koncentrál majd külföldre. Ez azzal járna, hogy azok, akik a csökkenő amerikai jelenlétre vártak, most rohannak kitölteni a vákuumot.

Oroszország és Irán már el is kezdte ezt Afganisztánban, Líbiát pedig Moszkva és Ankara kebelezi be éppen.

Zajlik a verseny, minél több befolyás megszerzése, ahogy az USA kiszorul bizonyos területekről. Kelet-Líbiától Afganisztánig, Ázsiától Afrikáig, bárhol, ahol Washington gyengébbnek tűnik, a kihívók készülődnek.

A nagy négyes, Kína, Oroszország, Törökország és Irán arra készül, hogy terjeszkedjen. Ahol egyszer az idősebb Geogre Bush beszélt az új világrendről, most ez a négy ország akarja a káosz közepette eltemetni az amerikai világrendet.