Minneapolisban gyilkossággal vádolják a brutális rendőrt

Tovább folytatódtak a tüntetések és az erőszakos megmozdulások, a nagyváros lángokban áll, a tüntetők péntekre virradóra felgyújtottak egy rendőrőrsöt is. A zavargások kiváltó oka, hogy hétfőn este egy fekete férfi meghalt a durva rendőri intézkedés után.

Három napig tartó erőszakos tüntetések után pénteken letartóztatták és gyilkossággal és emberöléssel vádolták meg azt a Derek Chauvin nevű rendőrt, aki olyan brutálisan bánt egy fekete férfival, hogy az a kórházba szállítás után meghalt. A helyi ügyész szerint nemcsak videofelvételek, de szemtanúk vallomásai is terhelik a rendőrt.

A nagy felháborodást keltő eset hétfő este történt a minnesotai nagyvárosban. A 46 éves afroamerikai George Floydot négy rendőr igazoltatás közben kirángatta gépkocsijából, megbilincselték, majd a rendőrautóhoz kisérték.

Az autónál a földre teperték a fegyvertelen férfit, és egyikük – Derek Chauvin – a nyakára térdelt, és nyolc percen át szorította.

Floyd csak annyit tudott elmotyogni, hogy nem kap levegőt. Nem sokkal az után halt meg, hogy bevitték a rendőrőrsre, majd onnan a kórházba. A járókelők által készített felvételekből ítélve mind a négy intézkedő fehér rendőr volt.

Kedden a rendőri erőszak elleni és az igazságszolgáltatásért zajló tüntetések véres zavargásokká fajultak, melyek során üzleteket raboltak ki, lakóházakat gyújtottak fel, elharapódzott az erőszak városszerte. Noha Jacob Frey polgármester, Tim Walz kormányzó és Donald Trump amerikai elnök egyaránt az igazság teljes feltárását és a Floyd halálát okozó rendőrök felelősségre vonását ígérte.

Frey polgármester csütörtökön elrendelte a rendőrök kivonását a később fel is gyújtott rendőrőrsről, s míg kedden a rendfenntartó erők még könnygázgránátokkal próbálták oszlatni az erőszakos tömeget, csütörtökön a rendőrök már szinte láthatatlanok voltak a városban.

Kommentátorok szerint az erőszak azóta megfékezhetetlennek tűnik.

Walz kormányzó kérte ugyan a Nemzeti Gárda segítségét is, de hiába. A rendfenntartó erők és a tűzoltók nem urai a helyzetnek. A történésekről tudósító CNN hírtelevízió forgatócsoportját letartóztatták. A csoport tagjait később szabadon engedték, és folytathatták a forgatást.

More Unrest Rocks Minneapolis And Other Cities In Wake Of George Floyd’s Death | TODAY

Violent protests continued for a third night in Minneapolis in the wake of the death of George Floyd in police custody. The Minneapolis National Guard has be…

Donald Trump csütörtök éjjeli Twitter-bejegyzéseinek egyikében szintén a Nemzeti Gárda bevetését követelte, s a többi között azt írta, hogy „amikor megkezdődik a fosztogatás, nyomában jön a lövöldözés is”. Az elnök gyöngének nevezte a polgármestert. Trump egy másik bejegyzését egyébként a Twitter ismét megjelölte és a szabályzatot sértőnek találta, ahogy Trump az erőszakról írt.

Péntek reggeli sajtóértekezletén Jacob Frey védelmébe vette a rendőrség visszavonásáról kiadott intézkedését, mint mondta: „a rendőröket és az embereket érintő közvetlen fenyegetések miatt” döntött így. Donald Trump mikroblog-bejegyzésére azt válaszolta: az elnök semmit sem tud Minneapolis erejéről. Pokoli erősek vagyunk”.

Reformokat sürgetnek

Tim Walz kormányzó péntek délelőtt tartott sajtókonferenciát. „Kudarcot vallottunk és a rendet muszáj helyreállítani” – fogalmazott. A kormányzó hangsúlyozta, hogy a gyújtogatás és a fosztogatás soha nem lehet válasz a történtekre. „Ez elfogadhatatlan” – szögezte le, s hozzátette, hogy a város a története egyik legsötétebb időszakát éli.

A minneapolisi zavargások csütörtök éjjel átterjedtek a szomszédos St.Paul városára is. Rokonszenvtüntetések vannak kaliforniai Los Angelesben, a coloradói Denverben, és pénteken az arizonai Phoenixben is megmozdulások kezdődtek.

Rendőrségi vezetők szerte az Egyesült Államokban egyértelműen és szokatlan határozottsággal elítélték az indokolatlan rendőri erőszakot, amelynek következtében Minneapolisban meghalt egy fekete férfi, de jogvédők ezt keveslik, és mélyreható rendőrségi reformokat tartanak szükségesnek.

A legfrissebb hatósági tájékoztatás szerint egyébként Floydot azért igazoltatták, mert hasonlított valakire, aki hamis pénzzel akart fizetni egy boltban. Floyd szembeszegült a rendőrökkel, ezért intézkedniük kellett.

Még mindig kísért a Crown Heights-i zavargások emléke

Azért, hogy az elmúlt majd 30 év viszonylagos békében teljen, sok sebet kellett begyógyítani.

Az AP amerikai hírügynökség felhívja a figyelmet arra, hogy a rendőrök általában nyugalomra és türelemre intenek ilyen esetek után, és nemigen minősítik más rendőri szervezetek intézkedéseit a folyamatban lévő nyomozásra vagy hatósági eljárásra hivatkozva. Ezúttal azonban egyes rendőri vezetők reagálása éles ellentétben áll a korábbi halk szavú megszólalásokkal vagy a kollégákat támogatásukról biztosító nyilatkozatokkal.

Seriffek és rendőri vezetők a közösségi médiában keményen bírálták az intézkedő minneapolisi rendőröket, és méltatták az ottani rendőrfőnököt, amiért azonnal menesztette őket, egyesek még a büntetőjogi felelősségre vonásukat is szorgalmazták.

„Mélyen megrendít a videofelvétel, amelyen az utcán megölik Floydot, miközben a többi rendőr ezt hagyja” – írta a Facebookon Johny Moats, a Georgia állambeli Polk megye seriffje. Arról biztosította az ott lakókat, hogy amíg ő vezeti a megyei rendőrséget ott ilyesmi nem fordulhat elő. „Borzasztó az ilyesfajta brutalitás, ennek véget kell vetni. Azonnal le kell tartóztatni az összes érintett rendőrt, és vádat kell emelni ellenük” – írta Moats.

Black Lives Matter: „régóta fennálló, rasszista és elnyomó rendszer”

Eddie Garcia, a kaliforniai San José rendőrparancsnoka úgy reagált a Twitteren, hogy a rendőrök nem hivatkozhatnak arra, hogy nem voltak ott, amikor az eset történt. Garcia szerint az intézkedés nem egyeztethető össze a rendőrségi hivatással. „Egy ember cselekedete mindnyájunkra hatással van” – írta.

Hasonló szellemben reagáltak más amerikai nagyvárosok rendőrségi vezetői is, köztük Dermot Shea, a New York-i rendőrkapitányság parancsnoka, de egyes civil szervezetek és jogvédők szerint az elítélő nyilatkozatok üres szavak maradnak érdemleges reformok nélkül.

Gloria Browne-Marsall emberi jogi ügyvéd, egyetemi oktató leszögezte, hogy nem fog örömujjongani a maroknyi rendőr reagálása miatt, és mindez semmi ahhoz képest, hogy milyen lenne a felháborodás, ha fehér bőrű lenne a rendőrségi intézkedés áldozata.

Melina Abdullah, a Black Lives Matter afroamerikai mozgalom Los Angeles-i tagszervezetének társalapítója azt mondta, különösebben nem hatja meg, hogy néhány rendőr kifejezte felháborodását az eset miatt. Abdullah szerint a másik három rendőr, aki végignézte az incidenst, és nem lépett közbe, hozzájárult a régóta fennálló, feketék elleni rasszista és elnyomó rendőrségi rendszer működtetéséhez.

Elszabadult a pokol

Minneapolisban csütörtökön uralkodott el az erőszak a rendőrségi intézkedés miatt. Tüntetők az üzleteket fosztogatták, épületeket és autókat gyújtogattak, igazságtételt követelő graffitiket firkáltak az épületek falára. Csütörtök este megrongálták a minneapolisi rendőrőrsöt, amelyet az ott dolgozóknak emiatt el kellett hagyniuk.

A rendőrség könnygázgránátokkal és vízágyúkkal próbált gátat vetni az erőszaknak, csütörtök hajnaltól kivezényelték a Nemzeti Gárda tagjait is, és ötszáz gárdista érkezett a városba máshonnan.

Az AP tájékoztatása szerint a 44 éves Derek Chauvin 19 éves rendőri szolgálata alatt kétszer is nyitott tüzet emberekre, 17 panasz érkezett ellene, és kétszer megrovásban részesítették. Chauvin 2006-ban öt rendőrtársával együtt tüzet nyitott egy késeléssel gyanúsított személyre, aki rájuk szegezte a fegyvert.

A gyanúsítottat lelőtték, a bíróság pedig jogosnak találta a rendőrök reagálását. Két évvel később Chauvint egy családi vita miatt riasztották. A rendőr kétszer hasba lőtt a ház fürdőszobájában egy ugyancsak fekete férfit, aki megpróbálta elragadni a fegyverét. A férfit életben maradt, de vádat emeltek ellene, amiért szembeszegült a rendőrrel.

Nem csitul az erőszak Hongkong utcáin

A hongkongi rendőrség feloszlatta a kínai himnusszal kapcsolatos törvény miatti megmozdulást szerdán, a demonstráció résztvevői közül többeket őrizetbe vettek.