Nem csitul az erőszak Hongkong utcáin

A hongkongi rendőrség feloszlatta a kínai himnusszal kapcsolatos törvény miatti megmozdulást szerdán, a demonstráció résztvevői közül többeket őrizetbe vettek – számolt be internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A szerdára meghirdetett tüntetés nem vált igazán nagy létszámúvá a reggeli órákban – feltehetően a komoly rendőri jelenlét, valamint a koronavírus-járvány miatt hónapokon át zárva tartó iskolák újranyitása miatt.

Az SCMP demonstrálók beszámolójára hivatkozva azt írta: a rendőrök feltehetően paprikás oszlatógránátokat vetettek be az engedély nélküli gyülekezés feloszlatására, miután egyes tiltakozók a forgalom megzavarására az autóútra vonultak, vagy szándékosan lassan vezettek, tárgyakat dobáltak fontosabb útvonalakra, egy korlátdarabot hajítottak a városban közlekedő helyi érdekű vonat sínjeire, és akadályozták a vonatajtók becsukódását. A városban egy helyen egy szemeteskukát is felgyújtottak.

Hong Kong: Thousands defy lockdown orders to protest China’s security law | DW News

In Hong Kong, thousands took to the streets to protest Beijing’s plans to impose a security law on the former British colony. It would bypass the local legis…

A hatóságok legkevesebb 16 embert vettek őrizetbe, közülük háromnál Molotov-koktélt találtak.

A szerdai demonstrációt azzal egy időben tartották, hogy a hongkongi törvényhozás a kínai himnusz meggyalázásának büntethetővé tételéről szóló előterjesztésről tartott vitát. A jogszabály szerint akár három év szabadságvesztéssel és 50 ezer hongkongi dollárig lenne büntethető, aki kigúnyolja vagy meggyalázza a kínai himnuszt.

Vége Hongkongnak? Új kínai tövény az ellenzék elfojtására

A „javítás” álcája alatt valójában hatalmas rombolást hajthat végre a hegemóniáját féltő kommunista hatalom Hongkongban. Eperjesi Ildikó elemzése.