Washington elveszítette a türelmét az iráni atomprogrammal együttműködőkkel szemben

Az amerikai kormányzat visszavonja a szankciós felmentéseket azoktól az államoktól, amelyek együttműködnek Irán polgári atomprogramjával – jelentette be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közleményben szerda délután.

Az amerikai diplomácia irányítója jelezte azt is, hogy az érintett államoknak, illetve vállalataiknak 60 nap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy lezárják folyó ügyeiket Iránban. Pompeo ugyanakkor 90 napra megújította a nemzetközi támogatást élvező buseri atomerőművel együttműködők szankciók alóli felmentését, úgy fogalmazott, „a folyamatos, biztonságos munka érdekében”.

Az amerikai döntés azokat az európai, orosz és kínai vállalatokat érinti, amelyek közreműködnek Irán polgári célú atomprogramjában, s eddig időről időre megújított felmentést kaptak az Iránnal együttműködőket sújtó amerikai szankciók alól.

Legutóbb március végén újították meg a szankciós felmentéseket, s az újabb hosszabbítás e hét végén következett volna.

Donald Trump amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan felmondta a 2015-ben kötött többhatalmi iráni atomalkut, s azóta szüntelenül szankciókat hozott Irán ellen. E büntetőintézkedéseken Washington időnként könnyített, e könnyítések közé tartozott az iráni polgári célú atomprogramban közreműködő vállalatok átmeneti mentesítése a szankciók alól.

Pompeo tavaly decemberben már végleg megszüntette a fordói atomerőművel együttműködők szankciók alóli felmentését, de az Irán délnyugati részén található buseri atomerőművel, az évi 8 tonna nehézvizet előállító araki nehézvízüzemmel és a teheráni kísérleti atomreaktorral kooperálók szankciós mentesítését megőrizte. Ez szűnt meg most, kivéve egyelőre a buseri atomerőművel együttműködő külföldi vállalatokat.

Nukleáris programjának felgyorsítására használja Irán a koronavírust

Izraeli szakértő szerint ugyanakkor az eddig 2700 halálesettel járó koronavírus-járvány komoly veszélyt jelent az iráni rezsimre.