„A Hezbollah nem terrorszervezet, hanem a terrorizmus ellen harcol” – bizonygatja a libanoni orosz nagykövet

Alexander Zasypkin többek között az Egyesült Államokat is bírálta az iráni támogatást élvező síita szervezet elleni szankciók miatt.

A libanoni orosz nagykövet úgy nyilatkozott, hogy Oroszország a Hezbollahot nem terrorista, hanem a terrorizmus ellen küzdő szervezetnek tekinti – írja a The Jewish Chronicle.

Alekszandr Zasypkin egy, a libanoni OTV-n levetített interjúban ekképpen nyilatkozott: „A Hezbollahra térve, mi semmilyen értelemben sem tekintjük terrorszervezetnek”.

„Éppen ellenkezőleg, ez egy olyan szervezet, amely a terrorizmus ellen harcol. Ennyi. Ennél többet nem lehet erről mondani”.

„Ezért a megítélésünk szerint az amerikaiak, illetve az Arab Liga által hozott összes döntés téves, és ellenezzük azokat”.

Russian Ambassador to Lebanon: Hizbullah Is Not a Terrorist Organization; It Fights Terrorism

Alexander Zasypkin, the Russian Ambassador to Lebanon, said in a May 18, 2020 interview on OTV (Lebanon) that Russia sees Hizbullah as an organization that f…

A Hezbollah egy libanoni székhelyű síita iszlamista politikai párt és fegyveres csoport, amelyet az iráni Forradalmi Gárda hozott létre 1982-ben az Izrael és Libanon között zajló háborút követően.

A csoportot többek között az Egyesült Királyság, nemrégiben Németország, az Egyesült Államok és több arab ország, mint például Szaúd-Arábia hivatalosan is terrorista szervezetnek tartja.

Ahogy arról a Neokohn is nemrégiben beszámolt, Németország vélhetően izraeli titkosszolgálati információk hatására úgy döntött, a Hezbollah teljes egészét terrorszervezetté nyilvánítja. A döntéshez vélhetően az is hozzájárult, hogy izraeli segítséggel a szervezet helyi sejtjeihez köthető számos robbanóanyag-raktárra leltek szerte az országban.

Szintén a közelmúltban buzdított az ENSZ a szervezet teljes leszerelésére. A libanoni kormánynak és hadseregnek biztosítania kellene a Hezbollah lefegyverezését — szögezte le António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára, akinek figyelmeztetése szerint aggasztó, hogy a paramilitáris csoport a szomszédos Szíriában is tevékenykedik.

Tavaly az Egyesült Államok fokozta a szankciókat a csoport ellen, ideértve a libanoni parlament két tagját célzót is, amilyenhez hasonlót első ízben foganatosítottak, valamint az azzal a Jammal Trust Bankkal szemben érvényesítettet is, amely bizonyos állítások szerint kapcsolatban áll a csoporttal. A bank, amely tagadja a vádakat, mindezek után kénytelen volt bezárni.

Irán kínai bankokon keresztül is finanszírozza a terrorizmust

Az iráni al Kudsz Brigádok olyan szervezeteknek biztosít fegyvereket és kiképzést, mint a libanoni Hezbollah, a Hamász és iraki síita milíciák.