Donald Trump nagyon veszélyes gyógyszert szed a vírus ellen

Donald Trump azt nyilatkozta, hogy szed egy malária elleni gyógyszert a koronavírus ellen – annak dacára, hogy azt saját kormányának szakértői sem javasolják – írja a The Times of Israel.

Trump riporterek kérdésére válaszolva elmondta: másfél hete szed étrendkiegészítőként hidroxiklorokint és cinket a COVID-19 vírus elleni védekezésként. Orvosok szerint a jellemzően malária ellen használt gyógyszernek komoly mellékhatásai lehetnek.

„Azért kezdtem szedni, mert szerintem jó” – mondta az amerikai elnök, „sok jót hallottam róla.”

„Nemrég levelet kaptam a New York állambeli Westchesterből egy orvostól, aki semmi különöset nem akart, csak azt írta, ’Uram, betegek százait gyógyítom sikeresen hidroxiklorokin-szulfáttal, több száz beteg közül senki sem halt meg.’”

Trump nem nevezte meg az orvost, azonban minden bizonnyal arról a Vladimir „Zev” Zelenkóról van szó, akiről korábban a Neokohn is beszámolt. Zelenko számos videóüzenetet tett ki a világhálóra, melyben többek közt Trump, Andrew Cuomo New York állam kormányzója és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő figyelmét hívja fel a gyógyszer hatékonyságára a koronavírus ellen.

Tovább folytatja a sikertörténetét a chabados orvos Amerikában

Immár 699 koronavírussal fertőzött embert segített a gyógyulás útjára az a doktor, aki vallásos zsidók között fejlesztette ki hatékony koktélját.

Zelenko tanácsa ellenére az amerikai gyógyszer- és élelmiszerügyi hatóság felhívja az orvosok figyelmét arra, hogy a hidroxiklorokin-szulfát kórházi környezeten és orvosi felügyeleten kívül nem alkalmazható a COVID-19 ellen, mivel annak komoly mellékhatásai lehetnek. Trump elnököt látszólag nem érdeklik ezek az ajánlások, ugyanis a gyógyszerrel kapcsolatban azt nyilatkozta: „annyit elmondhatok, eddig minden a legnagyobb rendben.”

Miután a Fehér Házban két ott dolgozónál is pozitív teszteredmények születtek, az elnököt és alelnököt, illetve azokat, akik közvetlen környezetükben dolgoznak, minden nap tesztelik a vírusra.

Két nagy kutatóközpont, egyenként 1400 betegen végzett vizsgálatai szerint a hidroxiklorokin-szulfát nem hatásos a koronavírus ellen.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) áprilisban szintén figyelmeztetést adott ki a klorokin és a hidroxiklorokin súlyos mellékhatásainak kockázatáról. Mint írják, a klorokinról és a hidroxiklorokinról ismert, hogy szívritmuszavart okozhatnak. Ez súlyosbodhat, ha olyan gyógyszerrel kombinálják, amely hasonlóan hat a szívre. Ilyen gyógyszer például az azithromycin nevű antibiotikum.

„A klorokin és hidroxiklorokin jelenleg malária és néhány autoimmun betegség kezelésére engedélyezett. A szívritmuszavaron kívül leírtak még máj- és vesekárosodást, epilepsziás roham képében jelentkező idegsejtkárosodást, és vércukorszint csökkenést is az alkalmazásukkal összefüggésben. (…) Egyelőre a vizsgálatokból még kevés adat áll rendelkezésre, és nem szolgáltatnak elegendő bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a klorokin és hidroxiklorokin kellően hatásos-e a COVID-19 kezelésében. További jól megtervezett, sok beteget bevonó vizsgálat szükséges egy megalapozott következtetés levonásához.”

Hasonló eredményre jutott két nemzetközi tanulmány is. Az egyik szerint francia kutatók 84 kórházi betegen alkalmazták a gyógyszert, míg másik 97 hagyományos kezelést kapott, azonban a két betegcsoport eredményei közt nem volt különbség. Egy másik, kínai kutatás 150 beteg részvételével, akik közt véletlenszerűen használták a gyógyszert, szintén nem mutatott eredménybeli különbséget.

Egy, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet áprilisban indított kutatásában 500 COVID-19-el fertőzött beteg egy részét hidroxiklorokin-szulfáttal, másik részét placebo tablettákkal kezelik, egy másik tanulmány pedig azt vizsgálja, hogy a hidroxiklorokin-szulfát azithromycinnel kombinálva segíthet-e a betegnek elkerülni a kórházi ellátás szükségességét.

Chábád orvos: Módot találtam a vírus enyhítésére

Dr. Zeev Zelenko a napokban egyeztetett Trump egyik vezető tanácsadójával felfedezéséről, ami elejét veheti a kórházi kezelés szükségességének.