Nem tűnik jó ötletnek, hogy az USA kivonuljon a Sínai-félszigetről

A terv ellen több amerikai politikus is tiltakozni kezdett.

Tizenkét amerikai törvényhozó fordult levélben Mike Pompeo amerikai külügyminiszterhez és Mark Esper védelmi miniszterhez annak érdekében, hogy ne hívják haza a Sínai-félszigeten állomásozó amerikai katonákat — olvasható a Ynetnews oldalán. A május 13-án közzé tett levél aláírói között a Republikánus és Demokrata Párt részéről egyaránt szerepelnek politikusok.

Az 1981-től ott állomásozó csapatok célja, hogy érvényben tartsák az 1979-ben megkötött izraeli-egyiptomi békeszerződést.

Az amerikai levélírók szerint a békeszerződés a „stabilitás horgonyát” jelenti a régióban, és a katonák jelenléte biztosítékot ad arra, hogy nem fognak kiújulni a harcok Izrael és Egyiptom között — melyek évtizedeken át ellenséges kapcsolatban álltak egymással. Szerintük a megfigyelők és katonák „létfontosságú szereppel” bírnak a békeszerződés fenntartásában.

A petíciót megelőzően a Wall Street Journal közölte azt a hírt, miszerint az amerikai Védelmi Minisztérium anyagi okokból fontolóra vette a csapatok kivonását. Az erre vonatkozó terveket állítólag az amerikai Külügyminisztérium mellett Izrael is ellenkezéssel fogadta. Utóbbi szerint a lépés akár a terrorcselekmények számának növekedését is maga után vonhatja az érintett területeken.

Egyiptom így is komoly harcokat tart fent a Sínai-félszigeten: 2014-ben az Iszlám Állam szövetségeseivel kerültek összetűzésbe, majd Kairó 2018-ban indított átfogó hadműveletet a területen a terroristákkal szemben.

Ma 40 éve kapitulált Egyiptom

1979. március 26-án írta alá Anvar Szadat egyiptomi elnök és Menahem Begin izraeli miniszterelnök a két ország között 1948-tól 1973-ig tartó háborús konfliktus lezárását rögzítő békemegállapodást.