Ma 40 éve kapitulált Egyiptom

1979. március 26-án írta alá Anvar Szadat egyiptomi elnök és Menahem Begin izraeli miniszterelnök a két ország között 1948-tól 1973-ig tartó háborús konfliktus lezárását rögzítő békemegállapodást.

Az ünnepélyes aktusra a washingtoni Fehér Házban került sor Jimmy Carter amerikai elnök jelenlétében, 16 hónappal azután, hogy az egyiptomi elnök 1977-ben Izraelbe látogatott, és felszólalt a Knesszetben. A megállapodásban Egyiptom beszüntetett minden ellenségeskedést a zsidó állammal szemben, sőt — az arab országok közül elsőként — elismerte Izrael Államot, és cserébe visszakapta az 1967-ben elveszített Sinai-félszigetet. Egyúttal kötelezettséget vállalt a Sinai demilitarizálására, és Izrael szabad közlekedésének biztosítására a Szuezi-csatornán, valamint a Tiráni-szorosban.

Anvar Szadat, Jimmy Carter és Menahem Begin 1979. március 26-án a Fehér Ház előtt

A két ország között 1948-ban robbant ki a háború, miután Izrael az ENSZ palesztinai felosztási tervének megfelelően kikiáltotta függetlenségét. Az arabok ahelyett, hogy létrehozták volna a maguk palesztinai államát, azonnal hadat üzentek, és egyesített erőkkel rátámadtak az újszülött zsidó államra.

Egyiptom, Irak, Szíria, Jordánia, Libanon, Szaúd-Arábia, és Jemen egyesített katonai erővel sem tudta legyőzni Izraelt, így a háborút 1949-ben tűzszüneti megállapodással fagyasztották be. Ennek a megállapodásnak a tűzszüneti vonalait szokás „zöld vonal”-nak, avagy — tévesen — „1967-es határok”-nak nevezni. Ekkor szállta meg bármiféle nemzetközi hozzájárulás nélkül Jordánia Ciszjordániát, Egyiptom pedig a Gáza övezetet.

Az 1949-es tűzszüneti vonalak

A 18 évig tartó tűzszünetet az 1967-es, hatnapos háború követte, amelyben Egyiptom, Szíria, Jordánia, Irak és Libanon újból megpróbálta eltörölni Izraelt a térképről. Ezúttal mindössze hat nap alatt bukott el a próbálkozásuk, mely az arabok szempontjából katasztrofális következményekkel járt. Nemcsak a jogtalanul megszállt Ciszjordániát és Gázát veszítették el, de a komplett Sinai félsziget és a Golán-fennsík jórésze is izraeli ellenőrzés alá került.

Az 1967-es tűzszüneti vonalak

Hat év fegyvernyugvás után az 1973-as „jom kippuri háború”-ban már csak Egyiptom és Szíria próbált meg leszámolni a zsidó állammal, de ismét megsemmisítő vereséget szenvedtek. Erről nincs szükség külön térképre, mivel Izrael egyetlen négyzetcentimétert sem adott fel a hatnapos háborút követően kialakult helyzethez képest.

Ezután kezdődtek meg a béketárgyalások, melyek a Camp David-i megállapodást követően vezettek el végül az arab állam végleges kapitulációjához. Azóta nem volt a két ország között fegyveres konfliktus. Izrael 1994-ben Jordániával is békét kötött, így négy arab szomszédja közül kettővel sikerült véget vetni a háborús konfliktusnak. A többi arab állammal, akik részt vettek az agresszióban, formálisan továbbra is hadban áll a zsidó állam, csak fegyverszüneti megállapodások szabályozzák valamelyest a viszonyukat.