Ortodox zsidók teszik ki a COVID-19 plazmadonorok felét

A víruson már átesett személyek vérkészítménye segítheti a koronás betegek gyógyulását.

Az amerikai ortodox zsidó közösség, amely a teljes lakosság mindössze 5%-át teszi ki, hihetetlen mértékben aktivizálta magát a járvány elleni küzdelem terén, a víruson már átesett tagjaik teszik ki ugyanis az antitestekben gazdag vérplazma adományozók mintegy felét az országban – írja a The Algemeiner egy eredetileg a The New York Timesban megjelent cikkre hivatkozva.

Az elmúlt hetekben a koronavírusból felgyógyultak ezrei adtak vérplazmát országszerte

„Messze a New York-i ortodox barátaink a legnagyobb csoport. Megdöbbentene, ha kevesebb mint a felét tennék csak ki az adományozóknak”

– nyilatkozta a lapnak Dr.Michael Joyner, a Mayo Clinic kutatója, aki hozzátette: több, mint 5000 páciens vett részt plazma-kezelésben eddig az országban.

Haszid cipőkereskedő vezeti a New York-i ortodoxok koronavírus elleni harcát

Cháim Lebovits, a New York állambeli Monseyban arra biztatja a koronavírus-betegségből sikeresen felépülteket a zsidó közösségekben, hogy adjanak vérplazmájukból a rászorulóknak.

A cikket több, főleg ortodox, haszid körökhöz köthető szervezet és médiaorgánum üdvözölte, kiemelve, hogy milyen jó is néha pozitív történetet is olvasni a zsidókról a nem éppen barátságos hangneméről ismert The New York Timesban.

Más olvasók azonban kommentjeikben azzal vádolták meg az ortodox zsidókat, hogy nagyban hozzájárultak a kór terjedéséhez azzal, hogy nem tartották be a korlátozó intézkedéseket, és azzal az egyszerű megjegyzéssel söpörték le az asztalról a plazma-adományozás hírét, hogy az „szimpla imázs-építő erőfeszítés”.

Csupán néhány napja lapunk is beszámolt arról, hogy a Times újabb kirohanást intézett Izrael ellen, arra utalva, hogy a zsidó állam védelmi minisztériuma az „emberölést” felváltotta az „embermentésre” a járvány miatt.

New York Times: Izrael az „emberölés” után az „életmentés” felé fordul

Izrael amerikai nagykövete szerint a The New York Times „leginkább a zsidó állam rágalmazásának és démonizálásának úttörő módszereiről ismert újság”.