A szélsőjobboldali és iszlamista terror megerősödésétől tart Brüsszel

Az EU belügyekért felelős biztosa reméli, a terroristákat nem bátorítja arra a vírus, hogy biológiai fegyvereket vessenek be.

Friss belső jelentés készült az EU államaiban megjelenő terrorfenyegetettségről, valamint az online terjedő gyűlöletelméletek veszélyeiről — derül ki az EUobserver írásából. A lap összefoglalója szerint mindkettő esetében növekedés figyelhető meg bizonyos tagállamokban.

„A jobboldali erőszakos szélsőségesek tevékenysége növekszik” — szerepel a május 4-i jelentésben, amiben az egyes nemzeti delegációk tagjait szólították meg a horvát vezetés alatt álló soros elnökség tagjai. A dokumentum egyúttal arra is figyelmeztet, hogy fennáll a veszélye annak, hogy iszlamista militáns csoportok elhagyva eddigi helyeiket — akár Észak-Szíriát — máshol indítsanak támadásokat.

„Az egyszereplős támadások az iszlamista terrorizmusban és a jobboldali erőszakos szélsőségesek köreiben is dominálnak”

— olvasható a 12 oldalas jelentésben, melyben a szélsőbaloldali tevékenységeket illető veszélyeket „stabilnak és alacsonynak” ítélték.

Az EUobserver a legutóbbi támadások között emlékeztet arra az esetre, amikor fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőségesek támadtak migránsokra a görög szigetvilágnál. Idén korábban pedig egy rasszista támadó kilenc kurd emberrel végzett a német Hanau városában.

Múlt héten az ENSZ főtitkára a koronavírus által gerjesztett „gyűlölet- és xenofóbia-cunamiról” beszélt. Ylva Johansson, az EU belügyekért felelős biztosa szintén aggodalmának adott hangot a témában. „Remélhetőleg a terroristákat nem bátorítja arra a vírus, hogy biológiai fegyvereket vessenek be” — fogalmazott az Európai Parlament képviselőinek.

Franciaországban is nőtt az antiszemitizmus a járvány alatt

A francia zsidóság beszámolói szerint rengeteg összeesküvéselmélet terjed az interneten, de ezzel párhuzamosan a zsidó szolidaritás is erősödött. 

Algoritmusokkal az online terrorizmus ellen?

A dokumentum célja, hogy megfelelő politikai válaszok szülessenek — elsősorban az Europol, az IntCen és más EU-s hírszerző irodák bevonásának segítségével. A javaslatok között szerepel olyan is, aminek megvalósításához a média és közösségi oldalak óriáscégeit kívánják bevonni.

„Az algoritmusok hatása és hozzájárulása a társadalmi polarizációhoz és erőszakos radikalizációhoz nagyon jelentős a szélsőségeseket és terrorizmust illetően” — olvasható a jelentésben.

Egyfajta megoldásként javasolják, hogy az Europol kezdje megjelölni a jobboldali szélsőségesek online tartalmait. Az ügyben az Európai Bizottság nemrég egy kérdőívet is kibocsátott az EU-s tagállamoknak, hogy felmérjék, milyen módon zajlik küzdelem a szélsőjobboldaliakkal szemben az egyes országban. A válaszokból leszűrt eredményeket tervek szerint még idén ismertetik az Európai Tanáccsal.

Franciaországban is nőtt az antiszemitizmus a járvány alatt

A francia zsidóság beszámolói szerint rengeteg összeesküvéselmélet terjed az interneten, de ezzel párhuzamosan a zsidó szolidaritás is erősödött.