Egész Európát megrázta a hanaui rasszista mészárlás

A rasszizmus és a gyűlölet méreg, amely jelen van a német társadalomban, és túl sok bűncselekményhez vezetett már – mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben a Hessen tartományi Hanauban előző este történt lövöldözésről.

A kormányfő sajtónyilatkozatában kinyilvánította részvétét a halálos áldozatok hozzátartozóinak, és kifejezte reményét, hogy a sebesültek testileg és lelkileg is mihamarabb felépülnek.

Mint mondta, a nyomozás első megállapításai szerint a támadó szélsőjobboldali, rasszista indíttatásból cselekedett, a más származású, vallású és kinézetű emberek iránti gyűlöletből gyilkolt.

A szövetségi kormány és az állam valamennyi intézménye kiáll minden egyes ember méltóságáért, és nem tesz különbséget a polgárok között vallás vagy származás alapján. „Teljes erővel és elszántsággal szembeszállunk mindazokkal, akik megpróbálnak megosztottságot előidézni Németországban” – mondta Angela Merkel.

Tizenegy halott Hanauban: „szélsőjobboldali terrorcselekmény” történhetett

Az elkövető hátrahagyott egy levelet és egy videóüzenetet, okfejtése állítólag erőteljesen idegenellenes, szélsőjobboldali természetű.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke csütörtöki Twitter-üzenetében közölte, „mélyen megrázta” a németországi Hanau városában éjjel lezajlott lövöldözés, amelynek tíz halálos áldozata volt. Más uniós vezetők is megdöbbenésüket fejezték ki a vérengzés miatt.

Üzenete szerint Ursula Von der Leyen együttérez a halálos áldozatok hozzátartozóival, és osztozik bánatukban. „Ma együtt gyászolunk velük” – tette hozzá a volt német védelmi miniszter.

Csütörtök délelőtt Emmanuel Macron francia elnök is együttérzését fejezte ki a hanaui vérengzés miatt. Twitter-üzenetében az államfő mérhetetlen szomorúságát fejezte ki, és leszögezte, hogy teljes mértékben Németország mellett áll.

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli Twitter-üzenetében ugyancsak mély megdöbbenését és szomorúságát fejezte ki. „Egységesnek kell maradnunk, hogy fellépjünk a gyűlölet és az erőszak minden fajtájával szemben” – tette hozzá.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke – szintén a közösségi oldalon – tragikusnak nevezte a 10 áldozat „értelmetlen halálát”, és együttérzéséről biztosította Hanau város lakóit.

Mint megírtuk, a Frankfurt am Main melletti Hanau városban két helyszínen tíz embert lőtt le egy férfi, tette a nyomozás első, előzetes megállapításai szerint – mint azt Peter Beuth, Hessen tartomány belügyminisztere a tartományi gyűlésben (Landtagban) közölte – valószínűleg szélsőjobboldali terrorcselekmény volt. Hajnalban a feltételezett tettest anyjával együtt holtan találták meg lakásában.

Németországban betiltották a legveszélyesebb neonáci csoportot

A nemzetközi hálózat csoportjait Angliától Oroszországig többfelé összefüggésbe hozták már gyilkosságokkal és merényletekkel.