Tizenegy halott Hanauban: „szélsőjobboldali terrorcselekmény” történhetett

Lelőttek kilenc embert a Frankfurt am Main melletti Hanau városban két helyszínen szerda este – közölte a német rendőrség. Hessen tartomány belügyminisztere kijelentette: szélsőjobboldali terrorcselekmény lehetett az éjszakai lövöldözés.

A két támadás egy-egy vízipipabárnál történt. Az első helyszín a városközpontban található, környékbeli tanúk 8-9 lövésről számoltak be. A másik Kesselstadt nyugati kerületben van, ott szintén több lövést lehetett hallani.

A támadásokban öt ember súlyosan, illetve életveszélyesen megsebesült. A rendőrség nagy létszámban, alaposan felfegyverkezve vonult ki és körbezárta a helyszíneket. A levegőben rendőrségi helikopter körözött. A feltételezett tettes nyomába különleges egységek eredtek.

A Bild című lap információi szerint a kesselstadti vízipipabárnál egy támadó volt. Berontott a bárba, és lőni kezdett a bent lévőkre. Öt fiatal férfit és egy fiatal nőt ölt meg. Az áldozatok migrációs hátterűek, kurd származásúak az újság szerint.

A bár tulajdonosának fia úgy nyilatkozott a dpa hírügynökségnek, hogy az áldozatok közül ketten a vendéglátóhely alkalmazottai voltak, de mind az öt halálos áldozatot évek óta ismerte.

Rendőrök és mentősök a lövöldözés egyik helyszínén. Fotó: MTI/EPA/Armando Babani

A rendőrség hajnalban közölte, hogy a feltételezett tettest, Tobias R.-t holtan megtalálták az apja lakásában. A lakásban találtak egy további holttestet is, róla azóta kiderült, a tettes édesanyja. A három helyszínt – a két bárt és a feltételezett elkövető édesapjának lakását – érintő bűncselekmény-sorozat következtében így a feltételezett elkövetővel együtt 11 ember vesztette életét.

Hessen tartomány belügyminisztere, Peter Beuth elmondta: a feltételezett elkövető egy 43 éves német állampolgár, akit 72 éves édesanyjával együtt holtan találtak hanaui lakásában. Mindkét holttesten lőfegyver okozta sebek vannak. A lakásban lőfegyvert is találtak.

A nyomozás első megállapításai szerint a feltételezett elkövető hazatérése előtt, szerda késő este támadást intézett két helyi vízipipabár ellen. Kilenc embert megölt.

A nyomozást irányítását idegenellenes, szélsőjobboldali indíttatású terrorcselekmény gyanúja miatt magához vonta az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség – közölte a miniszter.

A Hanauban történtek „támadást jelentenek a szabad és békés társadalom ellen” – tette hozzá. Közölte azt is, hogy a tettesnek nem volt korábbi rendőrségi ügye.

A Bild és több más lap, hírportál és hírtelevízió egybehangzó értesülése szerint a feltételezett elkövető német volt, rendelkezett fegyvertartási engedéllyel, és jártas volt a lőfegyver-használatban.

Az illető hátrahagyott egy levelet és egy videóüzenetet, amelyekben a lövöldözés elkövetőjeként azonosítja magát, és ismerteti indítékait. A sajtójelentések szerint okfejtése erőteljesen idegenellenes, szélsőjobboldali természetű. Tobias R. már korábban is felrakott a weboldalára idegengyűlölő, összeesküvési elméleteket hirdető tartalmakat.

A hatóságok egyelőre nem erősítették meg az értesüléseket. Hanau mintegy 100 ezer lakosú, Frankfurttól 20 kilométerre keletre található város.

A Bild információja szerint az első lövések este 10 órakor dördültek el a Midnight nevű bárban. Akkor csengetett be a tettes és kezdett el lövöldözni a dohányzó részlegben. A másik tetthely, az Arena Bar & Café egészen közel volt a Midnight-hoz.

A szövetségi kormány mély megrendültségének adott hangot a hanaui gyilkosságok miatt. A kormányszóvivő rettenetes bűnténynek nevezte a támadásokat, részvétét tolmácsolta az érintett családoknak, és reményét fejezte ki, hogy a sebesültek hamar felépülnek.

Öt németországi tartományban éppen a napokban tartott a rendőrség razziákat, és elfogtak 12 embert szélsőjobboldali terrorista szervezkedés gyanúja miatt. Hessen tartomány, ahol a hanaui merényletek történtek, nem volt köztük.

Németországban betiltották a legveszélyesebb neonáci csoportot

A nemzetközi hálózat csoportjait Angliától Oroszországig többfelé összefüggésbe hozták már gyilkosságokkal és merényletekkel.