Tizenegy halott Hanauban: „szélsőjobboldali terrorcselekmény” történhetett

Lelőttek kilenc embert a Frankfurt am Main melletti Hanau városban két helyszínen szerda este – közölte a német rendőrség. Hessen tartomány belügyminisztere kijelentette: szélsőjobboldali terrorcselekmény lehetett az éjszakai lövöldözés.

A két támadás egy-egy vízipipabárnál történt. Az első helyszín a városközpontban található, környékbeli tanúk 8-9 lövésről számoltak be. A másik Kesselstadt nyugati kerületben van, ott szintén több lövést lehetett hallani.

A támadásokban öt ember súlyosan, illetve életveszélyesen megsebesült. A rendőrség nagy létszámban, alaposan felfegyverkezve vonult ki és körbezárta a helyszíneket. A levegőben rendőrségi helikopter körözött. A feltételezett tettes nyomába különleges egységek eredtek.

A Bild című lap információi szerint a kesselstadti vízipipabárnál egy támadó volt. Berontott a bárba, és lőni kezdett a bent lévőkre. Öt fiatal férfit és egy fiatal nőt ölt meg. Az áldozatok migrációs hátterűek, kurd származásúak az újság szerint.

A bár tulajdonosának fia úgy nyilatkozott a dpa hírügynökségnek, hogy az áldozatok közül ketten a vendéglátóhely alkalmazottai voltak, de mind az öt halálos áldozatot évek óta ismerte.

Rendőrök és mentősök a lövöldözés egyik helyszínén. Fotó: MTI/EPA/Armando Babani

A rendőrség hajnalban közölte, hogy a feltételezett tettest, Tobias R.-t holtan megtalálták az apja lakásában. A lakásban találtak egy további holttestet is, róla azóta kiderült, a tettes édesanyja. A három helyszínt – a két bárt és a feltételezett elkövető édesapjának lakását – érintő bűncselekmény-sorozat következtében így a feltételezett elkövetővel együtt 11 ember vesztette életét.

Hessen tartomány belügyminisztere, Peter Beuth elmondta: a feltételezett elkövető egy 43 éves német állampolgár, akit 72 éves édesanyjával együtt holtan találtak hanaui lakásában. Mindkét holttesten lőfegyver okozta sebek vannak. A lakásban lőfegyvert is találtak.

A nyomozás első megállapításai szerint a feltételezett elkövető hazatérése előtt, szerda késő este támadást intézett két helyi vízipipabár ellen. Kilenc embert megölt.

A nyomozást irányítását idegenellenes, szélsőjobboldali indíttatású terrorcselekmény gyanúja miatt magához vonta az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség – közölte a miniszter.

A Hanauban történtek „támadást jelentenek a szabad és békés társadalom ellen” – tette hozzá. Közölte azt is, hogy a tettesnek nem volt korábbi rendőrségi ügye.

A Bild és több más lap, hírportál és hírtelevízió egybehangzó értesülése szerint a feltételezett elkövető német volt, rendelkezett fegyvertartási engedéllyel, és jártas volt a lőfegyver-használatban.

Az illető hátrahagyott egy levelet és egy videóüzenetet, amelyekben a lövöldözés elkövetőjeként azonosítja magát, és ismerteti indítékait. A sajtójelentések szerint okfejtése erőteljesen idegenellenes, szélsőjobboldali természetű. Tobias R. már korábban is felrakott a weboldalára idegengyűlölő, összeesküvési elméleteket hirdető tartalmakat.

Germany shooting: At least 10 dead after gunman attacks shisha bars

At least 10 people have been killed and four injured in multiple shootings late on Wednesday in the German city of Hanau, police have said.The attacker opene…

A hatóságok egyelőre nem erősítették meg az értesüléseket. Hanau mintegy 100 ezer lakosú, Frankfurttól 20 kilométerre keletre található város.

A Bild információja szerint az első lövések este 10 órakor dördültek el a Midnight nevű bárban. Akkor csengetett be a tettes és kezdett el lövöldözni a dohányzó részlegben. A másik tetthely, az Arena Bar & Café egészen közel volt a Midnight-hoz.

A szövetségi kormány mély megrendültségének adott hangot a hanaui gyilkosságok miatt. A kormányszóvivő rettenetes bűnténynek nevezte a támadásokat, részvétét tolmácsolta az érintett családoknak, és reményét fejezte ki, hogy a sebesültek hamar felépülnek.

Öt németországi tartományban éppen a napokban tartott a rendőrség razziákat, és elfogtak 12 embert szélsőjobboldali terrorista szervezkedés gyanúja miatt. Hessen tartomány, ahol a hanaui merényletek történtek, nem volt köztük.

Németországban betiltották a legveszélyesebb neonáci csoportot

A nemzetközi hálózat csoportjait Angliától Oroszországig többfelé összefüggésbe hozták már gyilkosságokkal és merényletekkel.