Szervezkedés gyanúja: elfogtak egy tucat német neonácit

Házkutatásokat tartottak pénteken öt németországi tartományban és elfogtak 12 embert szélsőjobboldali terrorista szervezkedés gyanúja miatt.

A szövetségi legfőbb ügyészség tájékoztatása szerint 13 helyszínen razziáztak, Baden-Württemberg, Bajorország, Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-vidék-Pfalz és Szász-Anhalt tartományban kutattak át lakásokat és egyéb ingatlanokat.

 A terrorelhárító rendőri egységek bevetésével végrehajtott országos műveletben őrizetbe vettek 4 embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megalapítottak egy szélsőjobboldali terrorista csoportot és a szervezet tagjaiként tevékenykedtek.

Őrizetbe vettek további 8 személyt is, akiket a terrorszervezet támogatásával gyanúsítanak. Mind a 12 gyanúsított német állampolgár, kivitel nélkül férfiak.

Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség vezetésével végzett nyomozás szerint a szervezet célja Németország állami és társadalmi rendjének, demokratikus berendezkedésének megdöntése volt. Arra készültek, hogy politikusok, menedékkérők és muszlim vallású emberek elleni merényletek révén polgárháborús állapotokat idéznek elő.

Neonáci hétvége várható a 75 évvel ezelőtt lebombázott Drezdában is

A demokratáknak szembe kell fordulniuk mindazokkal, akik meghamisítják a történelmet, hogy viszonylagossá tegyék a németek bűneit – mondta a német államfő.

Meg is kezdték az előkészületeket terveik megvalósítására, személyes találkozókon egyeztettek és telefonon, illetve azonnali üzenetküldő szolgáltatásokon keresztül tartották a kapcsolatot egymással.

A tervek szerint a terrorcselekményeket a szervezet tagjai hajtották volna végre, a körülöttük csoportosuló támogatók pedig a pénzzel és fegyverekkel segítették volna őket, vagy későbbi akciókban vettek volna részt – közölte a legfőbb ügyészség, amely kezdeményezte valamennyi gyanúsított előzetes letartóztatását.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) legutóbbi, 2018-as éves jelentése szerint a biztonsági szerveknél nyilvántartott szélsőjobboldaliak száma a második világháború óta a legmagasabbra emelkedett, meghaladta a 24 ezret Németországban.

A belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálat jelentése szerint a színtér jellegzetessége a legfőképpen az idegenellenességben gyökerező erős hajlandóság az erőszakra.

Az elemzésben azt is kiemelték, hogy a szélsőjobboldaliak az idegeneket – különösen a menedékkérőket és a muszlimokat – és a politikai döntéshozókat tartják felelősnek a nemzeti identitás általuk vélelmezett elvesztése miatt.

Németországban betiltották a legveszélyesebb neonáci csoportot

A nemzetközi hálózat csoportjait Angliától Oroszországig többfelé összefüggésbe hozták már gyilkosságokkal és merényletekkel.