Németországban betiltották a legveszélyesebb neonáci csoportot

A berlini kormány csütörtökön bejelentette, hogy betiltotta a nagy-britanniai központú, Combat 18 nevű neonáci csoport németországi ágát, amelyet egy CDU-s német politikus meggyilkolásával is kapcsolatba hoztak a közelmúltban.

„A jobboldali szélsőségességnek és az antiszemitizmusnak nincs helye a társadalmunkban” – írta egy német belügyi szóvivő a Twitteren.

A rendőrség hat tartományban tartott házkutatást a mozgalom tagjainál. A Combat 18 régóta a hatóságok célkeresztjében van. Jelenleg mindössze kéttucatnyi tagja van, a csoport veszélyességét inkább szélsőségessége jelenti. Aktivistái számos alkalommal szólítottak fel színesbőrűek, melegek és zsidók elleni agresszív fellépésre.

Az ügy érdekessége, hogy Berlin 2000-ben egyszer már betiltotta ezt a szervezetet, akárcsak „anyavállalatát”, a Vér és Becsület neonáci hálózatot.

A Combat 18 szándékosan vezetés, tehát áttekinthető parancs-hierarchia nélküli, kis, decentralizált sejtekből álló struktúrát alkot, akárcsak a több migráns hátterű német polgár megöléséért felelős Nemzetiszocialista Underground (NSU) terroristái.

A Combat 18-at összefüggésbe hozták Walter Lübcke, a CDU hesseni politikusának tavaly júniusi meggyilkolásával. Mint azt a Neokohn is megírta, a bevándorlással szemben nem ellenséges Lübcke gyilkosa összeköttetésben állt a csoporttal.

Bundestag-elnök: nem tűrjük a neonácizmust

Wolfgang Schäuble közölte, politikusként küzd azért, hogy ne erősödjék tovább az Alternatíva Németországnak (AfD) párt.

Német lapértesülések szerint miután évekig viszonylag csend vette körül a szervezetet, az elmúlt időben sok jel arra mutatott, hogy a Combat legalább négy tartományban újraszervezte magát. A mintegy két tucat tagot számláló csoport leginkább azért veszélyes, mert fegyverei vannak, lőgyakorlatokat tart, fegyverkereskedelemmel és bombakészítési útmutatók terjesztésével foglalkozik.

Németországban az elmúlt időszakban megszaporodtak a rasszista és zsidóellenes indíttatású erőszakcselekmények. 2019 októberében két ember vesztette életét egy lövöldözésben Halléban. A tettes célpontja a helyi zsinagóga lett volna, ahová nem tudott bejutni. Az esetről akkor a Neokohn is beszámolt.

A Combat 18 az inkább csak propagandával, koncertek szervezésével foglalkozó Vér és Becsület (Blood and Honour)  neonáci szervezet katonai szárnya, és 1992-ben született Nagy-Britanniában. A combat harcot jelent, a 18-as szám a német ábécé első és nyolcadik betűjére utal, azaz Adolf Hitler monogramjára.

A nemzetközi hálózat helyi csoportjai számos alkalommal támadtak meg antifasisztákat. migránsokat és újságírókat, és Angliától Oroszországig többfelé összefüggésbe hozták már gyilkosságokkal és merényletekkel. Németországban is több menekültotthon, mecset és politikai párt kapott fenyegetést az utóbbi időben a Combat 18-tól.

Főbelőtték, mert támogatta a menedékkérők befogadását

Beismerte tettét az a szélsőjobboldali férfi, aki a gyanú szerint közvetlen közelről leadott fejlövéssel meggyilkolt egy magas beosztású helyi politikai tisztségviselőt Németországban.