Bundestag-elnök: nem tűrjük a neonácizmust

Wolfgang Schäuble karácsonyi interjújában határozottan leszögezte: „semmilyen körülmények között nem fogadjuk el a neonácizmust, a fasizmust és az erőszakra hajló szélsőségességet.”

Parlamenti elnökként gondoskodik arról, hogy valamennyi parlamenti képviselő egyenlő jogokkal rendelkezzen, politikusként viszont küzd azért, hogy ne erősödjék tovább a Bundestag legnagyobb ellenzéki pártja, a CDU-tól és testvérpártjától, a CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) – jelentette ki a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke egy kedden megjelent karácsonyi lapinterjúban.

Wolfgang Schäuble hozzátette: megérti, hogy németországi zsidó közösségekben aggodalmat kelt az AfD tevékenysége. Mint mondta, korábban nem tartotta volna lehetségesnek, hogy ismét beszivároghat az antiszemitizmus a társadalomba egy olyan országban, amelynek múltjához hozzátartozik Adolf Hitler náci diktatúrája.

„Azt hittem, hogy az antiszemitizmusnak soha többé nem lesz helye Németországban”, de nem így történt, ezért most „annál hangosabban ki kell jelenteni a politikában és a társadalomban, hogy semmilyen körülmények között nem fogadjuk el a neonácizmust, a fasizmust és az erőszakra hajló szélsőségességet” – mondta Wolfgang Schäuble.

Megrendült a német zsidók biztonságérzete

Josef Schuster szerint az igazságszolgáltatás nem üldözi kellő elszántsággal az antiszemitizmust Németországban.

A Neue Osnabrücker Zeitung című lapban közölt interjúban a politikus amúgy főként a klímaválságról beszélt. A 2019-es év számára legnagyobb megrázkódtatásairól elmondta: nehezen elviselhető, hogy a nemzetközi közösség – a madridi klímavédelmi konferencia tapasztalatai alapján – alkalmatlan az előrelépésre a klímavédelem ügyében.

Az viszont bátorító, hogy sok fiatal elkötelezett az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett és nem hajlandó beletörődni a mostani helyzetbe.

Arra a kérdésre, hogy megoszthatja-e Németországot a klímapolitika, elmondta, hogy nem számít erre, arra viszont igen, hogy megmutatkoznak a szabadságon alapuló társadalomban meglévő érdekkülönbségek.

„Az világos, hogy meg kell változtatnunk az életünket, ami nem megy rendeleti úton, csak meggyőzéssel” – mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, hozzátéve: nem annyira pesszimista, mint mások, és azt gondolja, hogy van esély a meggyőzést célzó munka sikerére.

Német skizo: Merkel Auschwitzban, a Hamász Berlinben

Ostobaság Auschwitz „üzenetét” arra redukálni, hogy csak a szélsőjobb ellen kell harcolnunk. Seres László publicisztikája.