Megrendült a német zsidók biztonságérzete

Az AfD egyre bővülő náci tagsága, a muszlim zsidóellenesség és az antiszemita gyűlöletbeszéd enyhe bírósági megítélése fokozza a zsidó közösség aggodalmait a Német Zsidók Központi Tanácsának elnöke szerint – írja a Der Spiegel, a legolvasottabb német hetilap.

Josef Schuster, a Német Zsidók Központi Tanácsának elnöke szerint az igazságszolgáltatás nem üldözi kellő elszántsággal az antiszemitizmust Németországban. Azt mondja, nagyon jelentős hiányosságok vannak ezen a területen.

„Azt gondolom, hogy az igazságszolgáltatás rosszul ítéli meg a szélsőjobb által elkövetett eseteket”

– mondta a lapnak nyilatkozva.

Úgy véli, hogy az antiszemita bűncselekmények esetében az igazságszolgáltatás rendre enyhítő okokat keres. A hallei zsinagóga elleni támadás azt mutatja szerinte, hogy „a jobboldali szélsőségesek készek gyilkosságra”.

Beismerte, hogy zsidókat akart ölni Jom Kippurkor

Beismerő vallomást tett a két ember halálával járó hallei lövöldözés gyanúsítottja. Az ügyészség szélsőjobboldali, antiszemita terrorcselekményként tartja számon a történteket.

A hallei támadást követően Christine Lambrecht igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy megszigorítják a törvényeket, ezentúl az antiszemita gyűlöletbeszéd súlyosbító körülménynek számít majd.

A közhangulatot a behozott arab antiszemitizmus is mérgezi – mondja a szervezet elnöke. Schuster szorgalmazta, hogy a bűncselekmények miatt elítélt migránsokat toloncolják ki az országból.

„A demokratikus együttélés alapelvei mindenkire vonatkoznak”

– mondta.

Az antiszemitizmus elutasítása mellett ez magában foglalja a férfiak és nők közötti egyenlőséget, vagy a különféle szexuális irányultságok elfogadását is.

„Véleményem szerint, aki nem hajlandó elismerni ezeket az alapvető normákat, és bűncselekményt követ el, veszítse el németországi tartózkodási jogát”

– tette hozzé.

A közbeszédben újra előkerültek az antiszemita klisék azóta, hogy az Alternative für Deutschland az ellenzék legerősebb pártja lett – panaszkodott Josef Schuster a Fühü beszámolója szerint. Az AfD vezetősége viszonylag mérsékelt, “szalonképes”, de a tagság soraiban sok neonáci aktivista található.

„Emiatt megrendült a zsidók biztonságérzete Németországban”

– nyilatkozta a német zsidó szervezet elnöke.

Josef Schuster ugyanakkor azt is elismerte, hogy Németország mindenkinél többet tesz a zsidók biztonsága és jóléte érdekében. A parlament és a kormány is kiáll az antiszemitizmussal szemben. Angela Merkel kancellár nemrég tett látogatást Auschwitzban, először hivatalba lépése óta.

Merkel-látogatás Auschwitzban: „Mély szégyenérzet fog el”

Tizennégy éve kancellár, de a náci haláltáborban eddig még nem járt Németország vezetője.