Merkel-látogatás Auschwitzban: „Mély szégyenérzet fog el”

A német kancellár 14 évvel hivatalba lépése után most először járt Auschwitzban. Látogatásának egyik oka az egyre növekvő antiszemitizmus Németországban – írja a The Times of Israel. 

Angela Merkel a harmadik német kancellár, aki ellátogatott a náci haláltáborba, ahol zsidók millióit gyilkolták meg 1940 és 1945 között, és amely az egész holokausztot szimbolizálja.

Látogatása, amely a koncentrációs tábor szovjet felszabadításának 75. évfordulójára esett, fontos politikai üzenetet hordoz.

Még indulása előtt azt mondta, az antiszemitizmus és a gyűlölet más formái ellen való harc kormánya fő célkitűzése.

Üdvözölte a német szövetségi tartományok által összeadott 60 millió eurós támogatást az Auschwitz-Birkenau Alapítvány részére.

German Chancellor Angela Merkel visits Auschwitz for first time | AFP

Angela Merkel visits the former German Nazi death camp at Auschwitz for the first time in her 14 years as chancellor, as Germany grapples with a resurgence o…

A német kancellár Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, helyettese, valamint a múzeum igazgatója társaságában sétált át a haláltábor bejárata felett lévő hírhedt felirat alatt.

Merkel egyperces néma tiszteletadással emlékezett meg a „halálfalnál”, ahol több ezer fogvatartottat lőttek agyon. A német kancellár ezután megnézte a gázkamrákat és a krematóriumot.

„Mély szégyenérzet fog el a németek által itt elkövetett barbár bűntettekért” – idézte Merkelt a távirati iroda. Szerinte a történtek miatt Auschwitzban „csendben kellene maradni”. „Hiszen milyen szavakkal írható le ez a gyász, az itt meggyilkolt, megkínzott, elpusztult emberek szenvedése?” – tette fel a kérdést.

Elmondta: a tetteseket egyértelműen néven kell nevezni, ezért fontos hangsúlyozni, hogy Auschwitz „németek által irányított német haláltábor volt”, miután a lengyelországi Oswiecim városát 1939-ben bekebelezte a harmadik birodalom.

A lengyel kormányfő arról beszélt: aki közömbös a történelemhamisítással szemben, az bűnrészes a hazugságokban. A miniszterelnök a második világháború idején üldözött zsidókat mentő lengyel Zofia Kossak-Szczucka szavait idézte.

„Ma elmondhatjuk magunkról: aki közömbös a történelem meghamisításával szemben, társszerzője az ilyen hazugságoknak” – jelentette ki Morawiecki, aki feltehetőleg arra is utalt, hogy a német sajtó gyakran „lengyel haláltáborként” emlegeti Auschwitzot.

„A látogatás különösen fontos figyelemfelhívás a szolidaritásra egy olyan korban, amikor a holokauszt-túlélők antiszemita támadások áldozatai, és gyűlölködő leveleket kapnak”

– mondta Christoph Heubner, az Auschwitz Nemzetközi Tanács helyettes vezetője.

Merkelt látogatásán elkísérte egy 87 éves holokauszt-túlélő, Bogdan Stanislaw Bartnikowski, Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke és Josef Schuster, a Német Zsidók Központi Tanácsának vezetője is.

fotó: EPA/LUKASZ GAGULSKI

Összesen 1,1 millió embert öltek meg Auschwitz-Birkenauban, főleg zsidókat, többségüket még azon a napon, amikor megérkeztek.

„Nincs még egy ilyen emlékhely, amely ennyire pontosan bemutatná, hogy mi történt a soá alatt”

– mondta Josef Schuster.

A haláltábort a német kancellárok közül először Helmut Schmidt látogatta meg, majd Helmut Kohl kétszer is, 1989-ben és 1995-ben. Merkel korábban már több koncentrációs tábort meglátogatott Németország területén, és a jeruzsálemi Jad Vasem Központban is volt már ötször.

2008-ban ő volt az első német vezető, aki beszédet mondott a Knesszetben. Akkor arról is beszélt, hogy a németek még mindig szégyellik magukat a náci bűnök miatt.

Látogatása előtt alig két hónappal történt, hogy két embert lelőtt a nyílt utcán egy férfi, aki a hallei zsinagógába akart betörni.

Németországban egyre több az antiszemita támadás, az elmúlt évben 10 százalékkal emelkedett a számuk az előző évhez képest. Összesen 1646 ilyen esetet regisztráltak, ami a legmagasabb ebben az évtizedben.

„Berlin egyes részei no-go zónákká váltak a zsidók számára”

Kerekasztalt hozott létre a szenátus, mert a fővárosban nagy mértékben megszaporodtak a zsidóellenes támadások, atrocitások.