Egymillió diákkal indult újra az oktatás Izraelben

A héten újra megnyíltak az iskolák a zsidó államban, ahol fokozatosan és óvatos előkészületek után engedték vissza a diákokat. Vannak még települések, ahol a nyitás várat magára. 

A zsidó nép, amely évezredek óta kimagasló hangsúlyt fektet az oktatás fontosságára, alig másfél hónap — a koronavírus okozta kényszerleállás — után a héten ismét szervezett keretek között kezdte el a tanítást.

Az országban bevezetett szigorú korlátozások hatékonysága után most arra is lehetőség nyílt, hogy a vallásos, ortodox iskolák közül is több tízezer diák visszatérhessen a iskolákba. 

Mint ismert, a koronavírus különösen nagy számban szedte áldozatait azon vallásos közösségek körében, ahol a tagok — vallásos életszemléletük miatt is — az átlagosnál csak jóval kevesebb figyelmet fordítottak a járvány veszélyeire.

Izraelben rendőrök zárták le a súlyosan veszélyeztetett ultraortodox várost

Bnei Brakban akár 75 ezer koronavírus-fertőzött is lehet, ez a világ aktív fertőzöttjeinek 10 százaléka.

Az Israel21c.org összeállítása szerint most

mintegy 127 ezer ultraortodox hallgató is csatlakozik ahhoz a 850 ezer izraeli diákhoz, akik ezekben a napokban ismét iskolapad mögé ülnek.

A cikk hangsúlyozza, hogy olyan korábban kimagasló megbetegedési arányokat mutató településeken és közösségekben — mint például Tel Aviv, Haifa vagy Bnei Brak —  továbbra is zárva maradnak az oktatási intézmények.

A napokban tehát csaknem egymillióan folytathatják tanulmányaikat, szerte Izraelben. Nekik különös biztonsági intézkedések közepette kell felvenni újra a ritmust. Nem fognak találkozni minden iskolástársukkal, és az osztályok sem lesznek teljes létszámúak.

Az újraindulás egyik alapfeltétele lett, hogy maximum 17 diák lehet egy osztályban, heti öt napban, rövidebb napi penzummal zajlik majd a tanítás, és csak bizonyos szelektált korcsoportoknak.

Ez a fontos kitétel mintegy félmillió kisiskolásra vonatkozik, akik az első három osztályban tanulnak. Mellettük a felsőbb tagozatos, középiskolai vizsgákra készülő 200 ezer diák látogathatja mostantól az iskolákat.

A különös figyelmet és bánásmódot igénylő diákok intézményi hálózata a héten ugyancsak megnyitotta kapuit: mintegy 80 ezer három és a 21 év közötti diákot fogadtak vissza a pedagógusok. 

Az új szabályozás értelmében további százezreknek egyelőre még mindig otthonról kell követnie az oktatóikat. Az Israel21c.org megjegyzi:

Sok olyan település van még, ahol az intézmények nem tudták kellő képen biztosítani az újrainduláshoz elengedhetetlen egészségbiztonsági alapfeltételeket. Úgy mint a veszélyeztetett korú tanárok és kiszolgáló személyzet, vagy az otthonaikat kisgyermekeik miatt elhagyni egyelőre képtelen kollégák pótlását.

Így indul újra az élet Izraelben

A koronavírus elleni küzdelem hosszú hetei után vasárnap a vallási életet és sporttevékenységet érintő enyhítő intézkedések léptek életbe.