Meredeken nő a koronavírus fertőzöttek száma a háredi közösségekben

24 óra leforgása alatt Bnei Brakban és Jeruzsálemben tízszer több fertőzöttet regisztráltak, mint a legtöbb izraeli városban.

Hétfői cikkünkben számoltunk be arról, hogy egyre több szakember figyelmeztetett: a Bnei Brak városban élő hárediek közül szinte mindenkinél pozitív teszt születik, akit koronavírus gyanújával vizsgálnak, és Jeruzsálemben sem sokkal jobb a helyzet. Egy orvos egyenesen azt állította, hogy „kezd Olaszországra hasonlítani, ami Bnei Brakban történik”, és ma a Ynetnews újabb aggasztó híreket közölt az ultraordoxok fellegváraként is számon tartott területekről.

Kezd Olaszországra hasonlítani Izrael ultraortodox fellegvára

A Bnei Brak városban élő hárediek közül szinte mindenkinél pozitív teszt születik, akit koronavírus gyanújával vizsgálnak.

Az Egészségügyi Minisztérium szerdai közleménye szerint a koronavírussal megfertőzöttek száma 5 591. Legkevesebb 97 fő van súlyos állapotban, és 76 ember szorul lélegeztetőgépre. A COVID-19 eddig 21 halálos áldozatot szedett Izraelben.

Friss statisztikák alapján az elmúlt 24 óra során a legtöbb izraeli városban már 15-nél kevesebb új beteget regisztráltak, míg Bnei Brakban 159-el nőtt ez a szám, így ott már 730 esetet tartanak nyilván.

Jeruzsálemben az elmúlt 24 órában 131-el nőtt a fertőzöttek száma, és összesen 781 beteget regisztráltak. Összehasonlításképp: Tel Avivban egy nap alatt 14-el ugrott meg a sor, és így ott 292-re nőtt a fertőzöttek száma.

Az elmúlt hetekben a háredi közösségeket gyakran érte kritika, amiért sok esetben nem működtek együtt a hatósági kéréseknek megfelelően. Vasárnap például Bnei Brakban egy 400 fős temetést próbált megakadályozni a rendőrség — végül sikertelenül.

Mindezek ellenére a város alpolgármestere a médiának nemrég úgy nyilatkozott, hogy a helyiek együttműködnek a kormány intézkedéseivel, és a rendőrség feladata lenne letartóztatni az ellenszegülőket.

„A zárlat nem hatékony módja a koronavírus elleni harcnak, hanem a terroristák ellen jelent jó módszert, nagy a különbség”

— fejtette ki Gedaliah Ben-Shimon álláspontját arra a felvetésre, miszerint fennáll a lehetősége annak, hogy városában a hatóságok teljes zárlatot rendelnének el a „problémásnak” ítélt részeken.