Kezd Olaszországra hasonlítani Izrael ultraortodox fellegvára

A Bnei Brak városban élő hárediek közül szinte mindenkinél pozitív teszt születik, akit koronavírus gyanújával vizsgálnak.

Bnei Brak városának romló helyzetére figyelmeztet egy közép-izraeli kórház orvosa — írta The Yeshiva World.

„Kezd Olaszországra hasonlítani, ami Bnei Brakban történik” — nyilatkozta a szakember pénteken az izraeli 12-es csatornának.

„Szinte minden háredinél pozitív teszt születik, akit koronavírus gyanújával ellenőriznek. Vannak olyan családok, ahol 100 százalékos a fertőzöttségi ráta. Az Egészségügyi Minisztériumnak ajtóról ajtóra kell járnia, és eltávolítania a pácienseket az otthonokból. Ha nem, az elközelgő hetekben tömegesen fognak jönni” — fogalmazott az orvos.

„Minden percben érkezik egy mentő Bnei Brakból, ami koronavírusos pácienst hoz” — erősítette meg egy nővér a médiának, aki a Tel Hashomer-i kórházban dolgozik. Elmondása szerint tömegével fogadnak embereket, és a röntgenfelvételek alapján azoknak is súlyos állapotba kerülhet a tüdejük, akiknél amúgy könnyebb tünetek jelentkeznek.

Az egészségügyi miniszter leváltását követelik izraeli orvosok

Több orvos nyílt levélben kéri a kormányt, hogy egy szakképzett embert helyezzenek az egészségügyi minisztérium élére. 

Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint Izraelben a fertőzések aránya Bnei Brak lakosságán belül a legmagasabb. 260 ezer emberből 267 esetet regisztráltak péntekig, ami a helyiek 0.1 százalékát jelenti. Tel Aviv a második helyen áll 211 esettel (ott 435 ezer fő él, így a lakosság 0.05 százalékát támadta meg közvetlenül a vírus).

Az önálló esetek számát tekintve a lista élén Jeruzsálem áll, ahol 352 fertőzöttet regisztráltak eddig, majd Bnei Brak (267), Tel Aviv (211) és Ashkelon (78) következik, de Risón Lecijón (76), Modiin (63), Petah Tikvah (63), Asdód (58), Migdal Haemek (57) és Ramat Gan (55) is felkerült a listára.