Az egészségügyi miniszter leváltását követelik izraeli orvosok

Több orvos nyílt levélben kéri a kormányt, hogy egy szakképzett embert helyezzenek az egészségügyi minisztérium élére. 

Egyes izraeli orvosok Yaakov Litzman leváltását követelik, mert azt szeretnék, ha egy egészségügyben képzett szakember igazgatná a koronavírus elleni védekezést – számolt be a Ynetnews.

A levelet kórházak vezetői és a főorvosok Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek és Beni Ganznak címezték. Az üzenetben leírták, hogy elégedetlenek Litzman miniszter munkájával.

Litzman a haredi pártokat képviseli a kormányon belül. A pozíciójával kapcsolatban eddig is sok vita volt, különösen mivel jelenleg három bírósági eljárás is zajlik ellene.

Netanjahu és Ganz között jelenleg is folynak a tárgyalások az egységkormány névsoráról, de Litzman leváltása eddig nem került szóba.

Az orvosok szerint az egészségügy állapotát nem az infrastruktúrában lehet mérni, hanem az ellátás minőségében. A dolgozók szerint a politika az elmúlt években elhanyagolt ezt a területet, így az izraeli egészségügyet a mélypontján érte a válság.

A levél szerint a periférián levő kórházakban egyre romlik az ellátás, és a közegészségügy kárára a kormányzat a magánkórházakat részesítette előnyben.

Megjött a vallási engedély, ultra-ortodox lehet az új izraeli egészségügyi miniszter

Az ortodox pártok általában nem hajlandók miniszteri pozíciót betölteni, mert nem akarják legitimizálni a szekuláris zsidó államot.