Megjött a vallási engedély, ultra-ortodox lehet az új izraeli egészségügyi miniszter

Az ultra-ortodox pártok általában nem hajlandók miniszteri pozíciót betölteni, mert nem akarják legitimizálni a szekuláris zsidó államot.

Ha Benjamin Netanjahu arra kényszerül, hogy feladja miniszteri pozícióit, Yaakov Litzman az Egyesült Tóra Judaizmus vezetője kész lesz átvenni az egészségügyi miniszter posztját — számolt be a The Times of Israel. 

Az évek óta miniszter-helyettes Litzman megkapta vezető rabbik belegyezését, hogy magasabb pozícióba léphessen. Erre azért lehet szükség, mert a Netanjahu ellen folyó eljárás miatt a miniszterelnök hamarosan arra kényszerülhet, hogy feladja miniszteri pozícióit.

Ahogy korábban megírtuk, három ügyben is vádat emeltek a Likud vezetője ellen. Az izraeli jogi precedens alapján egy miniszternek fel kell adnia a pozícióját, miután vádat emeltek ellene. A szabály a miniszterelnökségre nem vonatkozik.

Jelenleg Netanjahu Izrael mezőgazdasági, egészségügyi, szociális és diaszpóraügyi minisztere. Egy hete még a védelmi miniszter is ő volt, ezt a pozíciót már átadta Naftali Bennettnek.

Az ultra-ortodox pártok általában nem hajlandók magas kormánypozíciókat betölteni, mert nem akarják, hogy úgy tűnjön, mintha támogatnák a szekuláris zsidó államot.

A gyakorlatban ez azt jelenteti, hogy miniszter-helyettesnek nevezik ki az ultra-ordoxokat, de valójában a vezető pozíciót töltik be.

Most az Egyesült Tóra Judaizmus mögött álló egyik neves rabbi mégis úgy döntött, hogy Yaakov Litzman elfoglalhatja az egészségügyi miniszterséget.  A Chanel 12 izraeli csatorna szerint a rabbi azért adta a belegyezést, mert csak átmeneti kormányról van szó, amelynek korlátozott a hatalma.

Litzman 2015-ben már egyszer megkapta a rabbik belegyezését, hogy miniszter legye, miután az izraeli Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy nem lehet, hogy a miniszter-helyettesek „bújtatott” miniszterek legyenek. Litzman két évvel később lemondott, mert így akart tüntetni az ellen, hogy szombaton is vonatépítkezések zajlottak.

A helyzet pikantériája, hogy Yaakov Litzmant is hamarosan bíróság elé idézhetik. Litzmant egyrészt azzal vádolják, hogy egy szexuális bűncselekményeket elkövető embert segített az irodáján keresztül, másrészt pedig zsarolással is gyanúsítják.

Ortodox nők programozni tanulnak Izraelben

A haredi hallgatókat szívesen fogadják a high-tech cégek, biztosítják számukra a nemi szegregációt, valamint kóser konyhát.