Vita Izraelben: nem túl korai-e megnyitni az óvodákat, iskolákat?

A boltok újranyitása után további enyhítésekről döntöttek Izraelben: vasárnap az elsőtől a harmadik osztályig az iskolák, egy-két hét múlva pedig az óvodák is újraindulhatnak, lehet menni sportolni, de sok a kérdés és a bizonytalanság – írja a The Jerusalem Post.

Számos kérdés nem tisztázott a szülők és a tanárok számára az óvodák, valamint az első, második és harmadik osztályok újraindulásával kapcsolatban. Sokan amiatt aggódnak, hogy a 3-4 éves gyerekeket nem lehet a távolságtartási szabályok betartására kérni, és olyan gyakran sem lehet kezet mosatni, mit ahogy az indokolt lenne ilyen körülmények között.

Az sem világos, hogy mi lesz az idősebb, vagy a krónikus betegséggel rendelkező tanárokkal, vagy akár a nagyobb rizikójú gyerekekkel. Az oktatási minisztérium közlése szerint ezek a gyerekek nem térnek vissza az iskolába, de akkor hogyan fognak tanulni? – teszi fel a kérdést a lap.

Az is kérdéses, hogy a jelenlegi tervek valóban alkalmasak-e arra, hogy a teljes állásban dolgozó szülők is visszatérhessenek a munkába.

A kormányrendelet alapján működő napközik ugyanis nem akarnak kinyitni, arra hivatkozva, hogy nem rendelkeznek kormányzati támogatással arra az esetre, ha megjelenne náluk a koronavírus.

A járványügyi kutatásokkal is foglalkozó, izraeli Gertner Intézet tanulmánya szerint, amelyet nemrég kapott kézhez a kormány, az iskolák újranyitása túl korai lehet. A tanulmány részleteit jelenleg is elemzik, de úgy tűnik, az intézet nem javasolja az óvodák újranyitását sem, azt túl gyors és kockázatos lépésnek tartva.

Izraeli kutatók szerint felesleges volt az országos karantén

Három egyetemi professzor szerint szükségtelenek voltak a szigorú intézkedések, a karantén több kárt okoz, mint hasznot.

Izraelben lassan két hete folyamatosan javulnak a számok: péntek reggel 105 beteg állapota volt súlyos, közülük 83 szorul lélegeztetőre. Az aktív esetek száma 7 023, ezt már meghaladja a gyógyultak száma (8758). 223-an haltak bele eddig a vírusba.

Csütörtök reggel óta már bárhol lehet sportolni, addig csak 500 méterre lehetett a lakóhelytől.

Futók és kerékpárosok akár kisebb csoportokban is sportolhatnak, betartva a 2 méteres távolságot egymástól. A tengeri sportok, a tenisz, a golf, az íjászat, a lovaglás és egyéb hasonló sportok is engedélyezettek.

Miri Regev kulturális- és sportminiszter a héten már korábban jelezte, hogy tervezik az edzőtermek és uszodák újranyitását.

A munkaügyi minisztérium közlése szerint már nem ellenzik a 67 év felettiek visszatérését a munkába, és azon is gondolkoznak, hogy az irodákban ne legyen kötelező a maszk viselése.

„Azért küzdök, hogy a nyugdíjas munkavállalók visszatérjenek a munkahelyeikre, és a normális életükhöz. Semmi szükség nincs 800 ezer egészséges és aktív nyugdíjas bebörtönzésére”

mondta Gila Gamliel, társadalmi egyenlőségért felelős miniszter.

A miniszter azt javasolja, hogy a nyugdíjas dolgozókkal töltessenek ki egy egészségügyi kérdőívet, és a háziorvosuk ellenőrizze őket. Amennyiben orvosuk jóváhagyja, megkapják az engedélyt arra, hogy elhagyhassák otthonukat, és ugyanúgy visszatérhessenek a munkába, mint a társadalom többi része.

Hasonlóan azokhoz a cégekhez, amelyek megkapják a lila szalagot, amennyiben teljesítik a működéshez szükséges egészségügyi minisztériumi szabályokat, a nyugdíjasok zöld szalagot kapnának, amely egy évig lehetne érvényes.

Nyitni vagy nem nyitni? – Így rendeződik vissza az élet a világon a koronavírus árnyékában

Miközben itthon még találgatások zajlanak arról, valóban kinyithatnak-e újra az éttermek és szállodák májusban, összegyűjtöttük, hogy az egyes országok éppen hol tartanak a kérdésben.