Izraeli kutatók szerint felesleges volt az országos karantén

Három izraeli egyetemi professzor szerint szükségtelenek voltak a szigorú intézkedések, azokat azonnal fel kell oldani, mert az országos karantén több kárt okoz, mint hasznot – írja a Calcalist izraeli gazdasági lap.

Izraelben a koronavírus-fertőzöttek száma jelenleg 15 589, de az új fertőzöttek száma már tíz napja alacsonyabb, mint a gyógyultaké. A halottak száma edsig 208. 117 beteg van súlyos állapotban, közülük 94-en vannak lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma 7375.

Az izraeli kormány vasárnap döntött arról, hogy kinyithatnak a boltok, a fodrászatok, szépségszalonok, amennyiben képesek betartani az egészségügyi előírásokat. A koronavírus-krízissel foglalkozó miniszteri testület hétfőn jóváhagyta az iskolák fokozatos újbóli megnyitására vonatkozó tervet is.

A jeruzsálemi Héber Egyetem három tanára, David Gershon, Alexander Lipton és Hagai Levine azonban azt állítja, hogy a bevezetett korlátozások közül sok eleve szükségtelen volt.

Modellszámításuk szerint azok az országok, amelyek rendelkeznek egymillió lakosonként 60 olyan ággyal, amelyet koronavírusos beteg kezelésére tartanak fent, nincs szükségük lezárásokra.

A gazdaság mellett az oktatás is beindulhat Izraelben

Hamarosan ismét kinyithatnak az óvodák és az iskolák a zsidó államban – erről az oktatási tárca vezetője csütörtökön beszélt a sajtónak.

Azoknak is csak részleges lezárásokra van szükségük, amelyek nem rendelkeznek ekkora kórházi kapacitással, a gazdaságnak még ezekben az országokban sem kell leállnia – mondják a kutatók.

„Kutatásunk azt mutatja, hogy amennyiben az volt a cél, hogy elkerüljük a lélegeztetőgépek hiányát a kórházakban, akkor a lezárások szükségtelenek voltak Izraelben.

A fertőzések aránya már akkor elkezdett meredeken csökkenni, amikor bevezették a lezárásokat, és elég alacsony is maradt ahhoz, hogy ha a társadalom továbbra is felelősen cselekszik, akkor nem értük volna el azt a szintet, hogy ne lett volna kórházi ágya a koronavírusos betegeknek”

– mondta David Gershon.

A kutatók azt állítják, hogy a koronavírus okozta halálesetek száma még mindig eltörpül a szezonális influenza által okozott halálesetekhez visszonyítva.

„Izraelben évente körülbelül ezer haláleset történik az influenza miatt, nem 40 vagy 50, ahogy azt néhányan állítják. Nincs ok a lezárások fenntartására. Ennek költsége csillagászati, gazdasági és emberi szempontból egyaránt. Ezen kívül nem kétséges, hogy a lezárások okozta halálesetek száma jelentős lesz” – fogalmazott a professzor.

Ugyanakkor, mint arról mi is beszámoltunk, Sigal Sadecki orvosprofesszor, az izraeli Egészségügyi Minisztérium közegészségügyi vezetője a Reshet Bet rádiónak úgy nyilatkozott, hogy fél a koronavírus-járvány májusi második hullámától.

„Minden attól függ, hogy mit csinálunk most és milyen lesz a közhangulat. A megtett erőfeszítéseink és meghozott intézkedéseink miatt nem vagyunk Olaszország. Az oktatási rendszerben az újranyitásra kell fókuszálni, de már most is hoztunk egy sor enyhítést, kell várni még két hetet, hogy megnézzük, hogyan alakulnak a dolgok” – fogalmazott a professzor pénteken.

Izraeli matematikus: Hanyatlásnak indult a világjárvány

A 70 napos elmélet kidolgozója szerint a hatósági intézkedések mértékétől függetlenül 6 hét után mindenhol lefelé fordulnak a görbék.