A gazdaság mellett az oktatás is beindulhat Izraelben

Hamarosan ismét kinyithatnak az óvodák és az iskolák a zsidó államban – erről az oktatási tárca vezetője csütörtökön beszélt a sajtónak.

Ha az üzletek és a bevásárló központok újra kinyithatnak, akkor nincs oka annak, hogy az iskolák továbbra is zárva maradjanak

– mondta egy iskolalátogatással egybekötött sajtótájékoztatón Rafi Peretz miniszter Ashdodban. A politikus szerint fokozatosan fognak visszaállni a korábbi rendszerre, eleinte még csak kisebb csoportokban, rotációs szisztéma alapján.

A Ynetnews tájékoztatása szerint a hetek óta tartó kényszerszünet után a napokban már elrendelték, hogy a tanárok adminisztrációért felelős kollégái és felettesei – igazgatók, helyettesek, titkárok, könyvelők és egyéb logisztikai munkatársak – készítsék elő a visszatérés legbiztonságosabb módját.

A visszarendeződés előkészületeinek nagy része már a következő tanévről szól, azonban szó van nyári oktatási folyamatok kialakításáról is. Sőt, mivel a kormány péntekre nagy léptékű kereskedelmi könnyítésekről is határoz (ékszerüzletekről, virágboltokról és például pénzváltókról is),

sokan abban bíznak, hogy akár ezt a tanévet is a hagyományos oktatási keretek között lehet majd lebonyolítani.

Mint ismert, Izrael a régióban egyedülálló hatékonysággal lépett fel a vírussal szembeni küzdelemben, és egy nemzetközi felmérés szerint a világ különböző 40 országa közül a zsidó államban bevezetett rendkívüli szigorú korlátozásnak is köszönhetően többnyire kontroll alatt tudta tartani a világjárványt.

Koronavírus: Izrael a világon az első, Magyarország Európában a negyedik legbiztonságosabb hely

Negyven ország közül Izrael a legjobb a koronavírus-járvány kezelésében, Európán belül pedig Magyarország a negyedik egy friss elemzés szerint.