Izraeli orvosok szerint májusban jöhet a vírus második hulláma

Annak ellenére, hogy Izraelben egy hete már több a napi gyógyult, mint az új fertőzött, szakemberek mégis egy új hullámra figyelmeztetnek.

Sigal Sadecki orvosprofesszor, az izraeli Egészségügyi Minisztérium közegészségügyi vezetője a Reshet Bet rádiónak úgy nyilatkozott, hogy fél a koronavírus-járvány májusi második hullámától – írja a Jewish Press.

„Minden attól függ, hogy mit csinálunk most és milyen lesz a közhangulat. A megtett erőfeszítéseink és meghozott intézkedéseink miatt nem vagyunk Olaszország. Az oktatási rendszerben az újranyitásra kell fókuszálni, de már most is hoztunk egy sor enyhítést, kell várni még két hetet, hogy megnézzük, hogyan alakulnak a dolgok”

– fogalmazott a professzor.

Közben péntek reggelre 14882-re emelkedett a megerősített koronavírusos esetek száma Izraelben – írja az Új Kelet online. 139 beteg állapota súlyos, közülük 107 lélegeztetőre szorul. 101 beteg közepesen súlyos állapotban van, míg 8764 enyhe tüneteket tapasztal. A felgyógyultak száma 5685, az elhunytaké 193.

A jeruzsálemi kormány ma jut döntésre a koronavírus megfékezése érdekében bevezetett számos korlátozó intézkedés feloldásáról, amik már vasárnap életbe lépnének a gazdaság újraindítását újabb szintre emelve.

Így indul újra az élet Izraelben

A koronavírus elleni küzdelem hosszú hetei után vasárnap a vallási életet és sporttevékenységet érintő enyhítő intézkedések léptek életbe.

Az izraeli média szerint ezen a ponton az oktatási rendszer és a szabadtéri piacok működése valószínűleg még nem indul újra. A Pénzügyminisztérium és az Egészségügyi Minisztérium állítólag megállapodásra jutott a további üzletek, mint például a fodrászatok megnyitásában – írja a lap.

A 13-as csatorna szerint az általános iskolák május 3-án nyitják meg kapuikat. Az óvodákban a gyerekeket 15 fős csoportokra osztják, és a vírus terjedésének megfékezése érdekében mindegyik csoport csak a hét felét töltheti az intézményben,

Azokban általános iskolákban, ahol van több osztályterem és hely, az alsósok oktatása a hét egészében folyhat. A tanulók 4-6 osztályig, valamint a felsősök és a középiskolások képzése továbbra is távoktatás formájában történik.

A 12-es csatorna riportja szerint Jákov Litzman egészségügyi miniszter csütörtökön közölte Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnökkel, hogy fontolgatja az Egészségügyi Minisztérium elhagyását és a lakásügyi minisztérium átvételét.  Litzmanhoz közeli források szerint a miniszter azt mondta, amennyiben átveszi a lakásügyi minisztériumot, kiterjesztett joghatóságot fog követelni.

Litzman kritikák kereszttüzében van a koronavírus kezelése miatt. Az első szakaszban az ultraortodox közösségeket kizárta a társadalmi távolságtartásra vonatkozó rendeletekből, engedélyezve a rituális fürdők használatát és a zsinagógák nyitvatartását.

Médiajelentések szerint maga Litzman is megszegte saját minisztériuma rendeleteit, amikor állítólag csoportos imákon vett részt, megtagadta, hogy megmérjék a lázát a Kneszetben és nem engedélyezte a telefonja adatai alapján végzett epidemológiai vizsgálat közzétételét.

Saját rendeletét szeghette meg az izraeli egészségügyi miniszter

A politikus állítólag a gur haszid szervezet egyik tagjának otthonában vett részt csoportos imán múlt szombaton.